De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) heeft het migrantencentrum van Mineo in Sicilië – ooit het grootste van zijn soort in Europa – officieel gesloten.

Op het hoogtepunt huisvestte het migrantencentrum van Mineo meer dan 4.000 migranten. De beslissing om het centrum te sluiten werd vorige maand aangekondigd, nadat het aantal asielzoekers daar gedaald was van 2.526 vorig jaar tot 152 nu. De resterende migranten zullen worden overgebracht naar kleinere centra.

Sluiten van de havens

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) was aanwezig bij de sluiting van het centrum. Salvini ‘live-streamde’ op dinsdag een rondgang door het lege complex.

Salvini zei vorige maand dat het beleid van Italië om havens te sluiten had geleid tot de sluiting van andere grote migrantencentra. “Nu is het de beurt aan Mineo”, zei de Lega-leider. Hij noemde de sluiting “goed nieuws” was voor de lokale bevolking. Daarbij verwees hij naar een moord op een bejaard echtpaar in 2015. Het koppel werd vermoord door een Ivoriaanse tiener die in Mineo verbleef.

Onder Salvini daalde het aantal migranten dat op Italiaans grondgebied aankwam drastisch. In 2016 waren er in totaal zo’n 181.000 aankomsten. Dit jaar zijn er dat tot nu toe slechts 3.071.