De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed publiceerde een geheime opname van een gesprek tussen drie leden van de Italiaanse Lega en drie Russen in Moskou. Daaruit zou blijken dat het zestal een oliedeal probeerde te sluiten, met de bedoeling het geld door te sluizen naar de Lega. Lega-leider en Italiaans vicepremier Matteo Salvini ontkent de beschuldigingen met klem.

De Amerikaanse nieuwssite BuzzFeed publiceerde deze week een geheime opname tussen drie Russen en drie medewerkers van de rechtsnationalistische Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Salvini was op 18 oktober 2019 – het moment van de opnames – op bezoek in Moskou.

Geld doorsluizen naar de Lega

BuzzFeed publiceerde een volledige transcriptie van de opname van het gesprek, dat plaatsvond in een hotel in Moskou. Het gesprek ging voornamelijk over een mogelijke overeenkomst over de verkoop van een enorme hoeveelheid brandstof aan de Italiaanse oliereus Eni. De waarde van de overeenkomst zou zo’n 1,5 miljard dollar bedragen. Bij de overeenkomst zou een grote Russische oliemaatschappij betrokken zijn, al is het niet meteen duidelijk welke.

De enige persoon uit de bijeenkomst die BuzzFeed met naam identificeert is Gianluca Savoini, een nauwe medewerker van Salvini. Volgens BuzzFeed besprak het zestal om het geld van de oliedeal door te sluizen naar de partijkas van de Lega.

“Hun nominale doel was een oliedeal; hun werkelijke doel was om de liberale democratieën te ondermijnen en een nieuw, nationalistisch Europa te vormen dat op één lijn ligt met Moskou”, schrijft BuzzFeed. Volgens de nieuwssite was het evenwel “onduidelijk of de overeenkomst […] ooit werd uitgevoerd, of als de Lega om het even welke financiering ontving”.

Salvini ontkent

Salvini ontkent de beweringen van BuzzFeed met klem. “Ik heb in het verleden al rechtszaken aangespannen, ik zal het vandaag, morgen en overmorgen opnieuw doen”, zei Salvini. “Ik heb nooit een roebel, euro, dollar of liter wodka financiering aangenomen van Rusland.” Eenzelfde geluid is te horen bij Savoini. “De Lega heeft nooit een cent aangenomen van Rusland. Slechts één ding telt: de waarheid. De rest is gewoon geklets”, zei Savoini.

De Lega heeft nooit een geheim gemaakt van de goede banden met Rusland. Zo reisde Salvini meermaals naar Rusland. De huidige Italiaanse regering heeft herhaaldelijk opgeroepen om de spanningen tussen het Westen en Rusland te de-escaleren en een eind te maken aan de EU-sancties tegen Moskou.