Zaterdag bevestigde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de eerder voorgedragen Wilfried Vandaele (N-VA) als (tijdelijke) voorzitter. De ‘groene’ nationalist volgt zijn getorpedeerde partijgenoot Kris Van Dijck (N-VA) op. Op dezelfde zitting legde Freya Saeys, als opvolger van Herman De Croo, de eed af.

Het voorzitterschap van Filip Dewinter – die als eerste ondervoorzitter Van Dijck verving – was geen lang leven beschoren. Zo schoof de N-VA vrijdag Wilfried Vandaele als kandidaat-voorzitter naar voren. De 60-jarige Vlaams-nationalist is naast Vlaams Parlementslid burgemeester van De Haan en heeft wat overeenkomsten met oud-voorzitter Jan Peumans. Net zoals de Limburger is Vandaele een onderdeel van de oude, progressieve(re), Volksunie-vleugel binnen de N-VA en is hij een ‘groene’ nationalist. Zo was hij regelmatig kritisch ten aanzien van toenmalig Vlaams minister van Milieu, Joke Schauvliege (CD&V).

Nadat Vandaele gisteren was voorgedragen, werd hij vandaag formeel aangeduid als voorzitter van het Vlaams Parlement. Hoewel de oud-VU’er naar eigen zeggen met gemengde gevoelens plaatsnam op de voorzitterszetel, vond hij het een hele eer. Tijdens dezelfde zitting werd ook Freya Saeys, als opvolger van De Croo, beëdigd.

Opmerkelijk: tijdens de zitting van het Vlaams Parlement, die initieel onder het voorzitterschap van Dewinter verliep, hielden de marxisten van de PVDA bordjes met “niet in onze naam” omhoog. “Het is niet normaal dat een figuur van extreemrechts het parlement voorzit. Afgelopen dagen zijn één groot voorbeeld van oude politieke cultuur. Daarom zeggen wij vandaag heel duidelijk: niet in onze naam”, stelt Vlaams Parlementslid Jos D’Haese (PVDA) op Twitter.