Mohamed Ouriaghli (PS), Brussels Parlementslid en voormalig Brussels schepen, is in verdenking gesteld voor corruptie. Dat meldt de Franstalige staatsomroep RTBF.

Brussels PS-parlementslid Ouriaghli is in verdenking gesteld. Dit wegens passieve corruptie en inbreuken op de regels rond openbare aanbestedingen. De feiten dateren van zijn tijd als Brussels schepen, tussen 2006 en 2019. Ouriaghli was toen tevens voorzitter van GIAL, het Brussels orgaan dat de informatiediensten van de stad beheert. GIAL wordt al jaren onderzocht door het parket omwille van zeer hoge vergoedingen voor een bepaalde externe consultant en zekere reizen naar onder meer de VS. Reizen die deels werden georganiseerd door telecombedrijf Proximus.

Vermeend corrupte PS’er niet van plan om ontslag te nemen

Via RTBF bevestigde de advocaat van Ouriaghli de inverdenkingstelling. Maar nog volgens diens advocaat zou het parket verzaakt hebben om de reden mee te geven, hetgeen uitzonderlijk zou zijn. “De enige informatie waarover mijn cliënt beschikt, zijn de vragen die hem begin dit jaar tijdens een verhoor werden gesteld”, klinkt het.

In ieder geval is Ouriaghli niet van plan om ontslag te nemen als parlementslid. Afgelopen 26 mei werd de PS’er namelijk in het parlement van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement verkozen. Ouriaghli’s advocaat verdedigt die beslissing door erop te wijzen dat Ouriaghli en de stad Brussel zelf het initiatief hebben genomen om een klacht in te dienen en er aanwijzingen zijn voor andere verdachten bij GIAL. Eerder werden namelijk ook reeds Yves Vander Auwera, voormalig directeur van GIAL, en Proximus in verdenking gesteld.

Toch is de beslissing opvallend, want onder meer Kamerlid Melissa Hanus (PS) vond het onaanvaardbaar dat Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang-fractie) een prominente rol kreeg toebedeeld vorige maand tijdens de inzwering van de nieuwe Kamerleden (hetgeen grotendeels werd verhinderd door een stunt van Open Vld’er Patrick Dewael). “Als jongste afgevaardigde in de Kamer ga ik niet naar [de tribune] om naast de jongste Vlaamse afgevaardigde te zitten die zojuist werd aangeklaagd […]”, zo schreef Hanus vorige maand op Facebook. Van Langenhoves aanklacht betreft overtredingen op de racisme-, wapen- en holocaustwet, maar corruptiewetgeving blijkt minder van tel bij de PS.