Vandaag zou een geheime ontmoeting tussen partijvoorzitters Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) plaatsvinden. Dit onder regie van de twee koninklijke Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR). De Wever laat – in tegenstelling tot eerdere beloftes en uitingen hierover – al weken de Vlaamse formatie in afwachting om zo zijn federale participatiekansen te vergroten. De PS annuleerde de meeting echter op het nippertje, zo meldt Het Laatste Nieuws. Di Rupo zou teruggefloten zijn.

Vandaag zou een geheime ontmoeting tussen de N-VA en de PS plaatsvinden. Al dient ‘geheim’ met een korreltje zout genomen te worden, gezien Het Laatste Nieuws achter het bestaan van de afspraak kwam. De afspraak vond tevens niet plaats, omdat de PS de gesprekken annuleerde. Ietwat bizar, want partijvoorzitter Di Rupo had hierop toegezegd. Hij zou evenwel teruggefloten zijn door de rest van zijn partij, die geen nut zag in een meeting. Het is best uitzonderlijk in de Belgische politiek dat partijvoorzitters worden teruggefloten.

Staat samenwerking tussen N-VA en de PS in de sterren geschreven?

Dat de N-VA en de PS met elkaar aan tafel zouden zitten, wordt echter door veel partijen gevraagd. Open Vld riep hier recent voor op, net als ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Ook Vande Lanotte en Reynders wilden zo’n toenadering, en de meeting vandaag zou het pad hiervoor moeten effenen. Maar daar komt dus voorlopig niets van in huis.

Maandag moeten de informateurs zichzelf opnieuw verantwoorden voor de koning tijdens een tussentijdse evaluatie. Het is nu nog maar de vraag wat er te melden valt, gezien er geen directe vooruitzichten zijn op een meerderheid.

Opmerkelijk is echter dat de federale ‘appetijt’ bij N-VA heel groot blijkt, en dus ook de zin om met de PS te praten. Newsmonkey-oprichter Wouter Verschelden merkte hetzelfde op vorige week: “Dat bevestigen zowel interne als externe spelers in de Wetstraat”. Die appetijt is zelfs zodanig groot dat de Vlaamse formatie er wordt voor uitgesteld, zo bevestigde uittredend Vlaams viceminister-president Ben Weyts (N-VA) evenzeer vorige week.Mij lijkt die koppeling nogal evident”, klonk het toen.

Zo evident is dat echter niet, want De Wever zei voor (en net na) de verkiezingen dat het belangrijk was/is om “snel de Vlaamse regering in handen te nemen zodat we sterk staan om ook een bod te doen op die federale macht, in eerste instantie om een paradigmashift naar confederalisme in dit land te krijgen.”

Lees ook:

Kans op PS-N-VA-samenwerking groeit