Prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle willen “maximaal” twee kinderen hebben, omdat ze zich zorgen maken over de toekomst van de planeet. Dat zegt Harry in een interview met bioloog Jane Goodall in het septembernummer van de Britse Vogue, waarvoor Markle aantrad als hoofdredacteur. Ook heeft Harry het over ‘onbewuste vooroordelen’ en hoe mensen volgens hem bijgevolg racistisch kunnen zijn, zonder het te beseffen.

“Waar we iedereen aan moeten herinneren is: dit zijn dingen die nu gebeuren. We maken het al mee”, zegt prins Harry tegen primatoloog Jane Goodall over de klimaatverandering. “Wij zijn de kikker in het water en het is al aan de kook gebracht. Dat is angstaanjagend.” Volgens Harry zijn zijn opvattingen om ecologisme veranderd sinds de geboorte van zijn eerste kind Archie. “Ik zie het nu anders, zonder twijfel”, zegt hij.

“Maximaal twee kinderen”

“Maar ik heb altijd al willen proberen om ervoor te zorgen dat, zelfs voordat ik een kind kreeg en hoopte kinderen te krijgen -“, zegt de Britse prins, die onderbroken wordt door Goodall. “Niet te veel!”, zegt Goodall. Waarop Harry antwoordt: “Twee, maximaal!”

“Maar ik heb altijd gedacht: deze plek is geleend. En, zeker, zo intelligent als we allemaal zijn, of zo ontwikkeld als we allemaal zouden moeten zijn, zouden we in staat moeten zijn om iets beters achter te laten voor de volgende generatie”, zegt Harry.

Onbewuste vooroordelen en racisme

Ook volgens de prins veroorzaken ‘onbewuste vooroordelen’ of ‘onbewuste bias’ racisme in het Verenigd Koninkrijk. Harry zei dat “zoveel mensen” onbewuste vooroordelen “niet begrijpen”. Volgens hem zijn vooroordelen “geleerd waren van de oudere generatie, of van reclame, van je omgeving”. “Tenzij we erkennen dat we deel uitmaken van deze cyclus, dan zullen we er altijd tegen vechten”, voegde hij eraan toe.

Meghan Markle was gasthoofdredacteur van het septembernummer van de Britse Vogue. Naast het interview tussen Goodall en Harry, bevat het nummer ook een gesprek tussen Markle en Michelle Obama. Ook wordt klimaatactiviste Greta Thunberg opgevoerd in het nummer.