De nieuwe 007-acteur is gekend. Of beter: actrice. De rol die sinds de start van de filmfranchise in 1962 werd gespeeld door respectievelijk Sean ConneryDavid NivenGeorge LazenbyRoger MooreTimothy DaltonPierce Brosnan en Daniel Craig zal nu voor het eerst door een – zwarte – vrouw gespeeld worden. Politiek correct Hollywood kan daarmee ineens twee deugdpunten afvinken.

Daniel Craig zal nog eenmaal James Bond spelen. De acteur die sinds 2006 de Britse MI6-agent bedacht door schrijver Ian Fleming speelt, wordt hierna vervangen door Lashana Lynch, een zwarte actrice die eerder de rol opnam van piloot Maria Rambeau in ‘Captain Marvel‘. In de 25ste Bond-film zal James Bond (Daniel Craig) te zien zijn op pensioen in Jamaica. Zijn diensten zullen echter opnieuw worden ingeroepen door ‘M’, het hoofd van de geheime agenten, maar Bonds dienstnummer – 007 – zal doorgegeven blijken aan de rol die gespeeld zal worden door Lashana Lynch. Zij zal dus niet letterlijk ‘James Bond’ spelen, maar wel Bonds job bij de Britse MI6-inlichtingendienst verderzetten en daarbij het iconische dienstnummer 007 hanteren.

De casting van de zwarte Lynch zou gebeurd zijn na een interventie van Phoebe Waller-Bridge, een Britse televisieschrijfster die bekend staat omwille van haar feministische opvattingen. Eerder schreef ze ook ‘Solo: A Star Wars Story’ uit. Volgens de bron van ‘The Daily Mail’ is de term ‘Bond girls’ nu ook verbannen, en moet men het hebben over ‘Bond vrouwen’. Waller-Bridge zei eerder nog over de Bond-filmfranchise dat de reeks “gewoon moet evolueren en het belangrijke is dat de film vrouwen correct behandelt.”

‘Blackwashing’ in Hollywood: Deze rollen gingen 007 voor

Hoewel men deze keer een blanke (en mannelijke) rol niet letterlijk heeft gegeven aan een persoon met een andere identiteit, gezien niet de rol van Bond zelf wordt doorgegeven, maar die van ‘007’, is Hollywood niet aan zijn proefstuk toe. In 2017 werd de zwarte Idris Elba nog gecast als de Noordse god Thor, in de gelijknamige film. En Annie, de rol in de gelijknamige bekende musical, werd in de 2014-remake gespeeld door de zwarte Quvenzhané Wallis.

In een recent Harry Potter-theaterstuk werd Hermione Granger dan weer vertolkt door een zwart meisje en meest recent werd nog bekend dat in de verfilming van ‘De Kleine Zeemeermin’ – normaliter een roodharig blank meisje – de zwarte Halle Bailey de rol zal opnemen van Ariel. De producenten verdedigden die casting door te stellen dat Denen (de schrijver van het sprookje was Deens) ook zwart kunnen zijn.

De Britse publieke omroep BBC doet nog beter en castte zelfs een zwarte Robert De Beaumont (een Normandische graaf) in de middeleeuwse dramadocu ‘1066: A Year to Conquer England’ en zelfs een zwarte Achilles (net als Patriculus en Zeus) in ‘Troy: Fall of a City’. BBC rechtvaardigt die keuze door mee te geven dat Homerus schreef in de Ilias over zwarten uit Ethiopië (onder leiding van de mythische koning Memnon) die deelnamen aan de gevechten tegen de Grieken om Troje. Homerus beschreef Achilles echter duidelijk als een grote man met blond haar.