Afgelopen weekend werden er zo’n 100 migranten weggebracht uit het Brusselse Maximiliaanpark, al ettelijke maanden een hotspot voor vluchtelingen, asielzoekers en illegalen. Volgens Mehdi Kassou van het Burgerplatform dat hulp schenkt aan de migranten heeft de actie met de start van Tour de France te maken. ‘Klopt niet’, reageert Brussels burgemeester Philippe Close. “De Tour de France vindt bovendien tijdens de dag plaats en niet tijdens de nacht”, verklaarde de burgemeester volgens VRT NWS op de gemeenteraad.

De problematiek van de (vaak illegale) migranten te Brussel sleept al enkele jaren aan. Veelal betreft het migranten die in België geen asiel willen aanvragen en illegaal in ons land verblijven. Ze hangen in en rond het Brusselse Maximiliaanpark en zorgen er voor overlast. Zo mochten ambtenaren – gelet op de diefstallen – niet meer te voet langs het Brusselse Maximiliaanpark wandelen.

Afgelopen weekend organiseerde de politie een grootschalige actie waarbij 100 migranten werden weggebracht naar opvangplaatsen van Samusocial. Volgens Kassou moest deze actie in verband worden gebracht met de start van de Tour de France die in Brussel doorgaat. De wielrenners passeren immers zaterdag langs het Maximiliaanpark.

De Block: ‘Reizigers moeten veilig langs Maximiliaanpark kunnen, Tour of geen Tour’

Volgens Close heeft de politieactie niets te maken met de Tour. “Dat is foute informatie, stelde hij naar aanleiding van de verklaringen van Kassou. “De Tour de France vindt bovendien tijdens de dag plaats en niet tijdens de nacht”, verklaarde de Franstalige socialist op de Brusselse gemeenteraad. “Als de stad de migranten wil verbergen, zou ze de Tour de France niet naar de Brussel hebben gebracht”, stelde eerste schepen Benoît Hellings (Ecolo) verder.

Minister, belast met onder meer Asiel en Migratie, Maggie De Block (Open Vld) spreekt het verband tussen het vertrek van de tour en de politieactie eveneens tegen. “We zijn al van weken en maanden voor de verkiezingen met verschillende instanties aan het werk over het Maximiliaanpark en de problematiek van de transmigranten”, verklaarde De Block in Radio 1-programma ‘De ochtend’. “Brussel is onze hoofdstad en het is nodig dat het daar heel het jaar netjes is en dat mensen die naar het Noordstation gaan in een veilige en geruststellende omgeving naar hun werk kunnen pendelen, of de Tour daar nu begint of niet”. Na de Tour volgen er, althans volgens De Block, nog acties.