Ofschoon informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) de PS en N-VA gisteren aan tafel kregen, blijft een regering bestaande uit Franstalige socialisten en Vlaams-nationalisten ‘no pasaran’ voor PS-kopstuk Paul Magnette. “Als je het socio-economische programma bekijkt, of de ideeën over de mensenrechten of migratie, dan blijft dat voor ons onmogelijk. Ik zie niet in hoe dat mogelijk zou zijn”, citeert BELGA de beoogde opvolger van huidig PS-voorzitter Elio Di Rupo. Reynders en Vande Lanotte, wiens opdracht zonet werd verlengd tot 9 september, blijven er nog in geloven. “Er bestaan geen onoverbrugbare kloven“, klonk het bij de informateurs.

De verkiezingsuitslag noopte de federale kopstukken al tot rare sprongen. Zo opende PS-voorzitter Elio Di Rupo eerst de deur voor de N-VA, sloot ze diezelfde dag en opende ze een paar weken later opnieuw. Uiteindelijk werd er een afspraak gemaakt om met de Vlaams-nationalisten rond de tafel te gaan zitten. Op het laatste nippertje echter gaven de Franstalige socialisten niet thuis. De Vlaams-nationalisten, ondanks dat ze met de PS willen spreken, lanceerden dan weer een felle anti-PS-prent. “Code Rood”, luidde het refererend aan de huidige hittegolf. “Breng uzelf en uw bezittingen in veiligheid”. Op de prent? PS-kopman Elio Di Rupo en PVDA-kopstuk Raoul Hedebouw in klaarblijkelijke tandem.

Bokkensprongen of niet, gisteren zaten PS en N-VA met elkaar aan tafel. Hoewel verschillenden hopen dat de twee (voormalige) aartsvijanden een regering op de been kunnen brengen, is dat volgens Magnette onmogelijk. “Als je het socio-economische programma bekijkt, of de ideeën over de mensenrechten of migratie, dan blijft dat voor ons onmogelijk. Ik zie niet in hoe dat mogelijk zou zijn”, citeert BELGA Magnette.

Daarnaast is het volgens het PS-kopstuk “makkelijk om te zien waarover men zich moet buigen”. Zo is iedereen het er bijvoorbeeld over eens dat er meer economische groei moet komen. “De vraag is hoe men dat wil aanpakken. Dat is veel moeilijker en tussen de zeven partijen zijn er daarover niet veel gemeenschappelijke punten”, vervolgt Magnette. Daarnaast merkte de PS-kroonprins op dat er “ook andere opties dan de N-VA” bestaan.

Formateurs blijven positief

Vandaag werd de opdracht van informateurs Reynders en Vande Lanotte verlengd. Het enige tastbare resultaat tot dusver? Een gesprek tussen onder meer N-VA en PS. Toch merkt Vande Lanotte op dat er “sinds 20 mei […] al belangrijke stappen vooruit [zijn] gezet”.Of het tot een regering komt, kunnen we niet voorspellen. Maar als we niet geloofden dat er een oplossing mogelijk was, zouden we er niet meer mee verdergaan, klonk het volgens De Morgen.

Een regering bestaande uit N-VA en PS blijft voor de informateurs het ideale scenario. Hoewel de twee partijen fundamenteel andere uitgangspunten hebben, blijven Reynders en Vande Lanotte geloven in hun opdracht. “Een kloof betekent dat er van de ene naar de andere kant bruggen gebouwd moeten worden. Er bestaan geen onoverbrugbare kloven”, klonk het.