Brussels parlementslid Jan Busselen (PVDA) uit zijn verontwaardiging over de riante verloning van parlementsleden in België. Een week na de eedaflegging kreeg hij al de lonen van zowel juni als juli gestort, goed voor een slordige 14.000 euro. “En dat zonder ook maar iets te hebben verwezenlijkt” , zo schrijft hij op Facebook. Busselen woonde nog geen commissiezitting of een plenaire vergadering bij, want de Brusselse regering is nog niet gefinaliseerd.

“Als Brussels parlementslid en fractievoorzitter kreeg ik een week na de eedaflegging een loon van 7.400 euro netto gestort. Zonder enige commissie of plenaire vergadering te hebben bijgewoond, want er is nog geen Brusselse regering”, klinkt het. “En vandaag, zeven dagen later, werd dat loon alweer gestort! (Loon juli.) Alle parlementsleden hebben dus al tussen de 10.000 en 14.000 euro verdiend zonder iets gedaan te hebben.”

Als Brussels parlementslid en fractievoorzitter kreeg ik een week na de eedaflegging een loon van 7.400 euro netto…

Publiée par Jan Busselen sur Jeudi 27 juin 2019

“Wij houden zelf maar 2.000 euro over, eten geen boterham minder van”

En dat “wetende dat de werknemers van de Brusselse ziekenhuizen, van de brandweer, de OCMW’s en andere publieke diensten de afgelopen zes maanden allemaal al actie hebben gevoerd voor betere lonen en betere werkomstandigheden”, klinkt het verder in de klaagrede. “En aan de andere kant [krijgen] een hoop verkozenen al zoveel loon […] toegestopt zonder ook maar iets te hebben verwezenlijkt. Dat is echt niet normaal.”

De PVDA vraagt al langer de halvering aan van de parlementaire lonen. “Daar zullen ze echt geen boterham minder van eten.” PVDA-verkozenen houden zelf maar 2.000 euro over van hun wedde. Zij staan de rest af aan de partijkas.

Anderen beweren dan weer dat politici niet perse te veel verdienen, maar wel dat er te veel politici zijn, zeker wanneer men weet dat in België het parlement doorgaans overschaduwd wordt door de regering. Dat liet onder meer Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken optekenen in zijn boek ‘Toekomst in Eigen Handen’.