‘Jobs, jobs, jobs’, aldus was het mantra van de regering-Michel. Hoewel de Zweedse regering inderdaad de jobcreatie een (stevige) duw in de rug gaf, blijven e-commerce-bedrijven Nederland boven België verkiezen. Zo gaat de Duitse webshop Zalando een distributiecentrum openen in Nederland. Oorspronkelijk was de Waalse gemeente Dour in de running als nieuwe uitvalsbasis. “Het gaat in totaal over meer dan 17.500 jobs die de voorbije jaren aan onze neus zijn voorbijgegaan”, stelt Dominique Michel, de topman van handelsfederatie Comeos, tegenover Het Nieuwblad.

Het Duitse Zalando zocht een nieuwe uitvalbasis voor onder meer Nederland, België en Frankrijk. In de magazijnen zouden zo’n 1.500, voornamelijk laaggeschoolden, kunnen werken. Initieel maakte het Waalse Dour kans om deze investering binnen te halen. Het probleem? Te hoge loonkosten, een troebel sociaal klimaat en weinig mogelijkheden met betrekking tot nachtwerk noopten de Duitse internetgigant om voor Rotterdam te opteren.

Zalando is niet het eerste e-commerce-bedrijf dat België links laat liggen. “Het gaat in totaal over meer dan 17.500 jobs die de voorbije jaren aan onze neus zijn voorbijgegaan”, stipt Michel aan. Hoewel niet alle bedrijven België links laten liggen – zo koos bijvoorbeeld Nike voor ons land – kiezen verschillende grote spelers voor een locatie net over de Belgische grens in Nederland. De oorzaak? In België is men minder flexibel en duurder.

“Elke maand die voorbijgaat, is een verloren maand”

De regering-Michel maakte nachtarbeid een stukje flexibeler en beloofde om de loonkosten te verlagen. Van die laatste belofte is nog niets in huis gekomen. “We wachten nog steeds”, stelt Michel tegenover Het Nieuwsblad. “Elke maand die voorbijgaat, is een verloren maand. Nu verliezen we opnieuw 1.500 jobs”, klinkt het.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Minister van Financiën, Alexander De Croo (Open Vld), schermt met de Europese Unie als een verantwoording voor het (nog) niet nakomen van deze belofte. “Omdat de verlaging op één sector is gericht, beschouwt Europa dat als verdoken staatssteun”, reageert zijn woordvoerder.