Vannacht vond er opnieuw een granaataanval plaat in Antwerpen. Deze keer ontploften er granaten in de Marsstraat in Berchem. Een zestal wagens en drie gevels zouden beschadigd zijn, maar er vielen geen gewonden volgens Het Laatste Nieuws.

Er waren vermoedelijk twee ontploffingen”, zegt woordvoerder van de Antwerpse politie, Willem Migom. “Drie gevels en zo’n zes auto’s liepen schade op. Er brandden geen voertuigen uit.” Naast de politie en de brandweer kwam ook ontmijningsdienst DOVO ter plaatse. Een explosievenhond werd ingezet voor een sweeping, maar die vond niets.
(lees verder na de tweet)

Mocromaffia

De federale gerechtelijke politie voert nu een onderzoek naar de ontploffingen. Antwerpen wordt al een ganse tijd opgeschrikt door dergelijke aanvallen, vorige week nog maar vonden er andere explosies plaats in Willebroeck en Park Den Brandt. Daarvoor was er ook al een reeks van ontploffingen rond Park Spoor Noord.Vermoedelijk houden de aanvallen verband met afrekeningen in het drugsmilieu, waar het al een tijd zou rommelen in Antwerpen. De stad is volgens experts een draaischijf in cocaïnehandel en die wordt voornamelijk gedomineerd door de ‘mocromaffia’, bestaande uit allochtone bendes met Marokkaanse wortels.

De ‘Mocromaffia’ is hecht verweven met verschillende islamitische gebedshuizen, maar heeft ook een flinke voet in het onderwijsveld, alwaar het leerlingen – veelal van allochtone afkomst – van kindsbeen af in de drugswereld trekt. De conflicten tussen de bendes leiden tot gewelddadige afrekeningen met spijkerbommen en schietpartijen.

Vlaams Belang wil vervroegde gemeenteraad

Er kwam nog geen reactie van het stadsbestuur. Oppositiepartij Vlaams Belang speelt wel kort op de bal en wil de gemeenteraad vervroegd bijeenroepen. “Deze stadsguerrilla moet stoppen”, zegt Filip Dewinter.Dit loopt fout af: de vraag is niet of er slachtoffers zullen vallen, maar wanneer.”
(lees verder na de tweet)

De partij vraagt een verhoogde inzet van camerabewaking en politiepatrouilles op gevoelige plaatsen. Handelszaken of panden waarvan de politie weet dat ze worden geviseerd door de drugsmaffia, moeten worden gesloten of extra bewaakt. “Wij roepen daarom zo snel mogelijk de Antwerpse gemeenteraad bijeen, op zijn minst de Commissie Veiligheid”, zegt Dewinter. “Na de drie granaataanslagen op zeer korte tijd willen wij een gedetailleerde briefing van de politie en een concreet plan van aanpak om dit drieste geweld te voorkomen.”
Normaal is de eerste bijeenkomst van de gemeenteraad pas opnieuw gepland op het einde van september.