Nu de federale formatie ietwat in de soep loopt en de Vlaamse ‘gepauzeerd’ werd door informateur Bart De Wever (N-VA), lopen de spanningen op binnen en tussen de partijen. Een van de heikele punten is de amicale verhouding tussen N-VA en Vlaams Belang. Die twee partijen hebben reeds laten uitschijnen constructief te hebben kunnen praten, maar CD&V en Open Vld weigeren nog maar praten met het Belang te overwegen. En voor Open Vld moet dat menens lijken. Zo menens dat 14 van de 19 liberale Facebookadvertenties gelanceerd sinds juni gaan over het ‘nooit zullen samenwerken met Vlaams Belang’.

Voor Open Vld mag er geen verwarring zijn. Ze willen écht nooit met het Vlaams Belang werken. De blauwe partij heeft daarom zelfs het woordje ‘nooit’ in het rood gezet, als een soort van letterlijke kleurreferentie aan de ‘rode lijn’ die de partij hanteert. De rode draad doorheen de vele Facebookadvertenties is eveneens duidelijk. Open Vld vindt Vlaams Belang 1; te onverdraagzaam, 2; te Vlaams-nationalistisch en drie; te eurosceptisch.

Waarom Open Vld niet met Vlaams Belang in zee gaat

Wij werken niet samen met het Vlaams Belang. Hun standpunten botsen met onze meest fundamentele principes.❌ Wij willen geen splitsing van ons land.❌ Wij veroordelen de minachting en haat ten aanzien van holebi's, transgenders en mensen van andere origine die we regelmatig van parlementsleden van het VB te horen krijgen. ❌ Wij zijn tegen de afbraak van de Europese en internationale samenwerking.✅ Als liberalen geloven wij in een land dat samenwerkt. Een land waar mensen respect hebben voor elkaar. Een land waar iedereen de vrijheid heeft om gewoon zichzelf te kunnen zijn.

Publiée par Open Vld sur Mercredi 19 juin 2019

Maar wat wil Open Vld nu bereiken met de advertenties?

“3 redenen waarom Open Vld niet samenwerkt met Vlaams Belang”, zo luidt het in menig advertentie van de partij. “1. We veroordelen hun minachting van holebi’s, transgenders & mensen van andere origine. 2. We willen geen splitsing van ons land. 3. We willen geen afbraak van Europese & internationale samenwerking.” De laatste advertentie – de enige nog steeds actieve – gaf zelfs geen redenen meer mee, maar simpelweg: “Open Vld zal nooit met Vlaams Belang regeren”, zonder meer.

Gevraagd of dit verder kon toegelicht worden, bleef Thomas Vanwing, woordvoerder voor Open Vld, echter kort. “Wij communiceren via alle kanalen over onze standpunten en stellingnames”, zo klinkt het, daarbij tevens verwijzend naar het Terzake-fragment waarbij partijvoorzitster Gwendolyn Rutten de bovenstaande zaken nog eens herhaalde. En hoeveel geld er besteed wordt aan de advertenties wil de partij ook niet kwijt, maar de openbare Facebook-informatie laat een schatting toe van een ruime 500 euro die afgelopen week werd uitgegeven.

N-VA in (Belgisch) bad trekken?

Het is echter nog maar de vraag hoe gemeend die rode lijnen zijn, want de partij van Rutten heeft de afgelopen jaren veelvuldig samengewerkt met de N-VA, zowel Vlaams als federaal. Die N-VA staat nochtans evenzeer een “splitsing van ons land” voor, en werkt openlijk aan een (weliswaar gematigde) “afbraak van Europese en internationale samenwerking”. Dit in de eurokritische fractie in het Europees Parlement, de ECR. Daarenboven weigerde de N-VA ook het VN-Marrakesh-pact te tekenen en trok het zelfs al het Genève-verdrag in twijfel omtrent een aantal asielbepalingen.

Maar zonder een derde partij kunnen Vlaams Belang en N-VA niet aan de slag op Vlaams niveau. Daarvoor zijn 5 zetels te kort. Als CD&V en Open Vld blijven weigeren, is die som dan ook niet uit te klaren zonder Vlaams Belang te laten vallen: Allicht het objectief van Open Vld. Zo heeft N-VA ook perspectief op federale participatie, wat zonder liberalen niet kan. Anderzijds, als N-VA de hakken in het zand zet, moet de klein geworden Open Vld niet alleen met élke andere partij gaan samenwerken, maar ook nog eens met de PVDA. Dit omdat de partijen naast Vlaams Belang en N-VA ook allemaal klein zijn geworden. De lijnen die Rutten en co nu trekken kunnen dan wel eens heel rood worden. Zeg dus nooit ‘nooit’.

Lees ook:

Gwendolyn “Nooit met Vlaams Belang” Rutten onder druk