In de nasleep van de zogenaamde ‘Ibiza-affaire’ komt nu ook de afgetreden Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) in opspraak. Vorige week raakte bekend dat kort na het losbreken van ‘Ibizagate’ een harde schijf van de kanselier vernietigd werd door een medewerker onder een valse naam. De oppositie vraagt nu om opheldering.

De bal ging eind vorige week aan het rollen na onderzoek van de Oostenrijkse krant ‘Der Kurrier’ omtrent de vernietiging van data van het kanseliersbureau. Kort voor de Oostenrijkse verkiezingen op 26 mei dit jaar, zouden onregelmatigheden gebeurd zijn. In een poging om andere partijen geen verkiezingsmunitie te bieden, zou een medewerker van kanselier Kurz een harde schijf laten vernietigen hebben.

Heeft de verdachte harde schijf samenhang met Ibizagate?

Deze harde schrijf, die de gegevens van de printer bevatte, zou volgens de gangbare regels in het staatsarchief gedeponeerd moeten worden. Om te voorkomen dat deze info bij andere partijen zou belanden, liet de medewerker deze echter bij de firma Reisswolf tot driemaal toe vernietigen. Een onbetaalde rekening van €76,45 leidde tot een vordering vanwege Reisswolf, nadat ontdekt werd dat de man onder een pseudoniem (Walter Maisinger) handelde en onbereikbaar bleek.

De onbetaalde rekening vormde voor onderzoekers een verder verdacht element. De samenhang met het pseudoniem en het persoonlijk drievoudige vermalen van een harde schijf waarover deze geen woord loste, zorgde voor interesse van de ‘Ibiza-onderzoekscommissie’. Deze gaat na of er een verband bestaat met de beruchte Ibiza-affaire die een week voordien FPÖ-voorzitter en vicekanselier Heinz-Christian Strache in opspraak bracht. Onderzoek wees uit dat het hier gaat om Arno M., de medewerker van kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) voor sociale media. Anders dan eerder werd aangegeven, blijkt tevens dat het niet om één, maar vijf harde schrijven uit het kanseliersbureau gaat.

Verkiezingen kunnen Kurz pijn doen

De vernietiging van informatie kort na het uitbreken van een nationale crisis die de regering ten val bracht, roept vele vragen op bij de oppositie. De affaire doet vermoedens ontstaan rond de rol van kanselier Kurz en zijn medeweten in de affaire.

Overgangskanselier Brigitte Bierlein (onafhankelijk) gaf reeds te kennen na te gaan of de dubieuze vernietiging al dan niet illegaal is. Op 29 september kiezen de Oostenrijkers hun nieuwe kanselier.

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken