OVS, de onafhankelijke spoorvakbond, plant komende zaterdag een staking. De reden? De verloven van het personeel moeten worden gegarandeerd. “Ze worden te vaak geweigerd of op het laatste moment geannuleerd. De dialoog was constructief, maar onze eisen werden niet gerespecteerd”, citeert BELGA OVS-woordvoerder Pascal Dumont. De socialistische overheidsvakbond ACOD staakt voorlopig niet mee. “Als ze de 15 procent toegekend verlof vroeger willen bereiken, dan moeten ze net met ons samenwerken om tot oplossingen te komen”, klinkt het.

De OVS heeft momenteel een conflict met de directie van de NMBS. Zo hekelt de onafhankelijke vakbond de opname van de vakantiedagen. “Onze eis is simpel: 15 procent gegarandeerd verlof krijgen”, stelt Dumont. “Onze verloven moeten worden toegekend en moeten worden gegarandeerd. Ze worden te vaak geweigerd of op het laatste moment geannuleerd. De dialoog was constructief, maar onze eisen werden niet gerespecteerd“, klinkt het. Komt de directie niet aan de eisen van de onafhankelijke vakbond tegemoet, dan staakt men zaterdag 27 juli.

De andere vakbonden steunen evenwel de actie van de OVS niet. Zo stelt het ACOD dat de directie al toegezegd heeft om tot een oplossing te komen. Daarnaast kan de socialistische vakbond het eigengereide optreden van de OVS niet smaken. “Als ze de 15 procent toegekend verlof vroeger willen bereiken, dan moeten ze net met ons samenwerken om tot oplossingen te komen”, citeert BELGA nationaal secretaris Gunther Blauwens.

Drukke periode

De zomer is volgens de NMBS geen eenvoudige periode voor het personeel. Hoewel er minder pendelaars zijn, worden er onder meer extra treinen naar de kust ingelegd. “Voor onze treinbegeleiders is het daarom niet altijd even makkelijk om tijdens de zomervakantie verlof op te nemen”, klinkt het bij de NMBS.

NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman stelt nu dat de NMBS-directie het vertrouwen van de vakbonden vraagt om hun plannen in uitvoering te brengen. “Om meer vakantie te kunnen toekennen hebben we meer personeel nodig. We hebben nu de tijd nodig om die aanwervingen te doen”, klinkt het.