De moslimextremistische terreurorganisatie Boko Haram heeft bij een aanval in het noordoosten van Nigeria 23 mensen gedood. Doelwit was een groep mannen die terugkwamen van een begrafenis, schrijft persbureau AFP op basis van verklaringen van lokale bronnen. Boko Harams strijd voor de oprichting van een islamitisch kalifaat heeft in tien jaar al meer dan 27.000 levens geëist.

De feiten vonden plaats in het noordoosten van Nigeria in het district Nganzai, op 90 km van de hoofdstad Maiduguri. De jihadisten van Boko Haram vielen op motors het dorp binnen en openden het vuur op een groep mannen. Volgens persbureau AFP kwam de groep iets voor de middag terug van een begrafenisplechtigheid. 23 mensen kwamen om het leven.

De Nigeriaanse bevolking wordt al zo’n tien jaar geteisterd door de moslimextremisten van Boko Haram. De werkwijze van de terreurorganisatie is vaak dezelfde: Men valt een dorp binnen, plundert de eigendommen van de bevolking en steekt de huizen in brand. De groep wil met haar gewelddadige aanvallen een islamitisch kalifaat oprichten en viseert daarbij vaak groepen christenen.

Decennialang gevecht tegen moslimextremisme

Eerder deze week werd in de Nganzai-regio nog een vluchtelingenkamp aangevallen door Boko Haram. Daarbij kwamen twee mensen om het leven en werd de voedselvoorraad van het kamp geplunderd. De laatste tien jaar kwamen zo al meer dan 27.000 mensen om het leven door de acties van Boko Haram. Daarnaast moesten zo’n 2 miljoen mensen op de vlucht slaan door het islamitisch geweld.

Naast Boko Haram kampt Nigeria ook met gelijkaardig religieus geweld van het Fulani-volk. Die groep veehoeders zouden dit jaar al zo’n 120 mensen gedood hebben. Doelwit zijn daarbij voornamelijk de christelijke Berom-veehoeders.

Lees ook:

120 christenen gedood door islamitische militanten in Nigeria