In de Middellandse Zee is het tot een nieuwe confrontatie gekomen tussen de Italiaanse regering en NGO-schepen die migranten vervoeren. De Italiaanse regering weigerde vrijdag om twee NGO-schepen te laten aanmeren. Ook haalde de Italiaanse kustwacht donderdag een groep migranten op voor de kust van Lampedusa.

De Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) zei dat de ‘Alan Kurdi’ van de Duitse NGO ‘Sea-Eye’ niet in Italië mocht aanmeren. Het schip heeft 65 migranten aan boord. “Ze komen niet naar Italië, er is een Maltese haven beschikbaar, of ze kunnen kiezen tussen Tunesië en Duitsland”, zei Salvini.

NGO’s willen naar Italië

Ook de zeilboot ‘ALEX’ van de Italiaanse NGO ‘Mediterranea Saving Humans’ mocht de Italiaanse territoriale wateren niet betreden. De ‘ALEX’ had donderdag 54 migranten opgepikt voor de Libische kust. De Italiaanse en de Maltese regering zouden een akkoord bereikt hebben over de zeilboot. De Maltese regering zou de migranten opvangen als Rome een vergelijkbaar aantal migranten overneemt van Malta. De NGO weigerde echter naar Malta te varen, dus nu zou de Maltese regering zelf een schip sturen om de migranten op te pikken.

Op donderdag bracht de Italiaanse kustwacht 55 migranten aan land die men had overgenomen van het Duitse NGO-schip ‘Sea-Watch 3’. Datzelfde schip haalde de afgelopen weken het nieuws toen Carola Rackete, de kapitein van het schip, de bevelen van de Italiaanse marine negeerde, een zeeblokkade voor het eiland Lampedusa doorbrak en daarbij een patrouilleboot ramde.

Rackete werd gearresteerd en onder huisarrest geplaatst wegens het negeren van bevelen en het steunen van illegale immigratie. Ze is intussen terug op vrije voeten.