‘#BackAtSea’, zo kondigden de NGO’s SOS-Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen zondag hun nieuw schip aan. Met het Noorse schip Ocean Viking zijn de twee NGO’s onderweg naar de Libische kust, naar eigen zeggen om hun levensreddende missie verder te zetten. Het vorige schip van de samenwerkende NGO’s lag vorig jaar nog vast op zee na een aanmeerverbod van Italië.

“We zetten koers naar de Middellandse Zee voor een nieuwe zoek- en reddingsactie”, klinkt het vastberaden bij de twee verbonden NGO’s. SOS-Méditerranée en Artsen Zonder Grenzen wisten een Noors schip met de naam Ocean Viking te charteren en zijn onderweg naar de Libische kust, waar ze deze maand nog zullen aankomen. Geen onbekend terrein voor de organisaties: Een vorige actie in de Middellandse Zee – met een ander schip – werd in 2018 nog stopgezet na beschuldigingen van Italië dat het schip illegaal afval in zee zou gedumpt hebben. Daarnaast ontnamen Gibraltar en Panama destijds nog de vlag van het schip.

Italië op ramkoers met NGO-schepen

Het nieuwe NGO-schip werd vroeger ingezet bij boorplatformen maar zal nu dus bootvluchtelingen in de Middellandse Zee oppikken. Volgens de twee organisaties zijn er de laatste maanden bijna geen reddingsschepen op zee geweest, ondanks de “aanhoudende pogingen van mensen om de Libische hel te ontvluchten op onzeewaardige bootjes”.

De laatste weken zorgden vluchtelingenschepen van andere NGO’s nog voor ophef door aan te meren in Italië, ondanks een verbod van de Italiaanse regering. Zo werd Carola Rackete, kapitein van de Sea-Watch 3, nog aangehouden en onder huisarrest geplaatst wegens het steunen van illegale immigratie. Zij is intussen wel terug op vrije voeten en klaagde Italiaans Binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) aan voor lasterlijke uitspraken aan haar adres.

Lees ook:

Nieuwe confrontatie tussen Italiaanse regering en NGO’s