De Italiaanse regering weigerde vrijdag om twee NGO-schepen met migranten aan boord te laten aanmeren. Een van die twee schepen, de ‘ALEX’ van ‘Mediterranea Saving Humans’, negeerde het verbod en meerde toch aan in Lampedusa. De 41 migranten aan boord van het schip zijn intussen aan wal gegaan. Intussen wil Duitsland dat Italië de havens terug opent voor migrantenboten.

De ‘ALEX’ van de Italiaanse NGO ‘Mediterranea Saving Humans’ negeerde gisteren het verbod van de Italiaanse regering en meerde aan in Lampedusa. Daar werd het schip opgewacht door de Italiaanse politie. De 41 migranten die zich aan boord van het schip bevonden zijn vanmorgen aan wal gegaan. Het schip werd in beslag genomen.

Strijd tussen NGO’s en Italiaanse regering

De Italiaanse regering verzocht het schip eerder om naar Malta te varen, maar de bemanning weigerde. De ‘Alan Kurdi’ – een ander NGO-schip dat dreigde naar Lampedusa te varen – veranderde intussen wel van koers naar Malta.

Het is de tweede keer in enkele weken tijd dat een NGO-schip met migranten aan boord illegaal in Italië aanmeert. Eerder haalde de ‘Sea-Watch 3’ het nieuws toen Carola Rackete, de kapitein van het schip, de bevelen van de Italiaanse marine negeerde, een zeeblokkade voor het eiland Lampedusa doorbrak en daarbij een patrouilleboot ramde. Rackete werd gearresteerd en onder huisarrest geplaatst wegens het negeren van bevelen en het steunen van illegale immigratie. Ze is intussen terug op vrije voeten.

Duitsland wil havens terug open

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) dringt er intussen bij zijn Italiaanse collega Matteo Salvini (Lega) op aan om de havens opnieuw te openen. “We kunnen niet toestaan dat schepen met geredde mensen aan boord wekenlang in de Middellandse Zee blijven varen omdat ze geen haven kunnen vinden”, aldus Seehofer.

Salvini liet intussen verstaan dat hij van geen wijken wil weten. “Geachte Duitse regering, ik open de havens niet opnieuw. Het enige wat we misschien zullen doen is de migranten in een auto zetten en ze naar de Duitse ambassade brengen”, zei Salvini. “Als iemand gewend is om Italië te beschouwen als een stortplaats voor alle problemen die Europa niet wil zien, dan is dat voorbij. En dit geldt voor de Fransen en de Nederlanders.”