In Nederland moet volgende week een imam voor de rechtbank verschijnen omdat hij tijdens een preek niet-moslims “varkens” noemde. Dat meldt NOS. Ook moslims die de soennitische stroming aanhangen, waarvan er enkelen aanwezig waren, moesten het ontgelden. Enkelen onder hen deden aangifte tegen de man. 

In augustus 2017 preekte een 50-jarige imam in een moskee in de Nederlandse stad Den Haag tijdens de drukbezochte middagdienst. Om welke moskee het precies gaat, wil het Nederlandse Openbaar Ministerie niet communiceren om de identiteit van de imam te beschermen.

Varkens

Tijdens zijn preek deed de imam enkele opmerkelijke uitspraken. Zo noemde hij niet-moslims en soennitische moslims bijvoorbeeld “varkens”. Toen de imam merkte dat een deel van het publiek afkeurend reageerde op de uitlatingen van de imam, deed hij er zelfs nog een schepje bovenop.

Drie aanwezigen deden na de preek aangifte bij de politie. Volgende week zal de imam voor de rechtbank moeten verschijnen omdat hij zich schuldig maakte aan groepsbelediging. Hij riskeert daarvoor maximaal een jaar celstraf.