Woensdag ontstond er commotie over de wijze waarop Leuvens onderneemster en N-VA-Kamerlid Katrien Houtmeyers haar parlementair medewerker inzet. “Mijn medewerker zal me bijstaan in mijn parlementair werk, maar ik kan niet uitsluiten dat hij ooit eens een handje zal toesteken in het bedrijf”, reageert het nieuwbakken Kamerlid tegenover BELGA.

De inzet van parlementaire medewerkers en – soms – ook kabinetsmedewerkers blijft een oud zeer in de Belgische politiek. Zo zou een oud-Vlaams Parlementslid haar parlementaire medewerker – die nochtans zijn of haar wedde van de belastingbetaler ontvangt – hebben ingezet in haar winkel. Eerder werd cdH-politica Joëlle Milquet in verdenking gesteld omdat ze acht nieuwe kabinetsmedewerkers, in de aanloop naar de verkiezingen van 2014, zou hebben ingeschakeld bij haar verkiezingscampagne. Milquet evenwel ontkende steeds deze  beschuldigingen.

“Ik walg werkelijk van zo’n onethisch gedrag”

“Ik hoorde gisteren dat een nieuw parlementslid van haar parlementair medewerker vraagt om ook een aantal uren in haar winkel te staan. Ik walg werkelijk van zo’n onethisch gedrag”, met die tweet bond oud-Vlaams Parlementslid Danielle Vanwesenbeeck (Open Vld) de kat de bel aan. Het zou gaan om nieuwbakken N-VA-Kamerlid en medeoprichtster van Primetime Communication Group Katrien Houtmeyers.

“Ik heb mijn medewerker een bureau gegeven in het kantoorgebouw van het bedrijf”, reageert Houtmeyers tegenover BELGA. “Mijn medewerker zal me bijstaan in mijn parlementair werk, maar ik kan niet uitsluiten dat hij ooit eens een handje zal toesteken in het bedrijf”, klinkt het. Later stelt Houtmeyers tegenover BELGA dat ze haar parlementaire medewerker niet in haar bedrijf gaat inschakelen. “In het kantoor waar we zitten, brengt iedereen de post al eens mee, of doen we de deur open als er gebeld wordt”, klinkt het “Alle bedrijven doen dat voor elkaar”.

Het probleem? Parlementsleden mogen zelf bepalen hoe ze hun medewerker inzetten. De Kamer zelf voert hier, ook al worden parlementaire medewerkers met publieke middelen betaald, geen controle op uit. “Wij zorgen voor de betaling en kijken toe op de naleving van de sociale wetgeving”, stelt Yves Delvaux van de Kamer tegenover BELGA. “Hoog tijd dat er eens wat duidelijkheid komt in de opdracht van parlementaire medewerkers”, concludeert Vanwesenbeeck.