N-VA wil het probleem van zwembadterreur aanpakken door het voetbalsysteem tegen hooligans te kopiëren. Zo zouden badgasten een soort fankaart moeten hebben en zouden ze bij slecht gedrag op een blacklist komen die verspreid is over alle recreatiedomeinen. Een zwembadverbod dus, analoog met een stadionverbod. Eerstdaags zou het wetsvoorstel ingediend worden. 

Zwembadterreur is actueler dan ooit. De afgelopen weken werden zwembaden in onder meer Oostende Gent, Beveren, Kortrijk, Hofstade en Terneuzen geconfronteerd met amokmakers. Veelal gaat het om jongeren van buitenlandse origine die vanuit Brussel afzakken naar lokale zwemfaciliteiten om er andere badgasten lastig te vallen, meisjes aan te randen of dingen te vernielen.

Voetbal

Om dat probleem aan te pakken werkt N-VA aan een wetsvoorstel dat zwembadhooligans uit alle zwembaden moet weren, net zoals dat gebeurt in het voetbal. Zo zou er een centrale zwarte lijst komen voor amokmakers die hen de toegang ontzegt tot alle zwembaden in ons land. Een zwembadverbod dus, naar analogie met het stadionverbod.

N-VA-kamerlid Koen Metsu stelt op sociale media dat het wetsvoorstel eerstdaags ingediend zal worden. “Wij willen de voetbalwet grotendeels kopiëren. Beeld je in dat je een fankaart nodig hebt”, klinkt het. “Je laat je identiteitskaart zien, dus er is al een controle, en vanaf het ogenblik dat je op een blacklist komt of een plaatsverbod krijgt, worden die gegevens ook gedeeld met andere recreatiedomeinen.”

Redders in ons land trekken vandaag ook aan de alarmbel over het toenemende seksueel geweld in zwembaden. “Misschien zijn we daar in deze #MeToo-tijden wat alerter voor, maar naar mijn gevoel gebeurt het ook gewoon vaker”, zegt Karel Logghe, directeur reddersopleidingen van de Vlaamse Reddingsfederatie, aan Belga. “Enkele jaren geleden waren vechtpartijen nog het grootste probleem. Toen heb ik de redderscursus al aangevuld met een luik ‘Hoe omgaan met agressie?’. Maar nu redders steeds vaker aangesproken worden door meisjes die in en rond het zwembad zijn lastiggevallen, werk ik aan een nieuw luik in de cursus: ‘Hoe omgaan met een aanranding?'”

https://www.facebook.com/koenmetsublogt/videos/322231288661935/