In Nederland komt er verzet tegen het verbod op gezichtsbedekkende kledij. Dat verbod, dar voornamelijk gericht is op de islamitische boerka, gaat donderdag in. Het is echter nog maar de vraag of het verbod gehandhaafd zal worden. Verschillende burgemeesters lieten immers al weten dat het verbod geen prioriteit kent. Dat meldt het Nederlandse Elsevier Weekblad

De boerka is een kledingstuk dat gedragen wordt door islamitische vrouwen en moet het volledige lichaam van de vrouw bedekken. Enkel de ogen zijn (in sommige gevallen) nog zichtbaar. In Europa woedt al enkele jaren een debat omtrent de boerka. Sommigen vinden de boerka een middel van onderdrukking en discriminatie tegenover vrouwen, en bovendien gevaarlijk aangezien vrouwen op die manier niet kunnen geïdentificeerd worden. Anderen vinden dan weer dat moslima’s de vrijheid moeten hebben om te dragen wat ze willen.

Verzet bij moslims én niet-moslims

In Nederland werd vorig jaar een wet goedgekeurd dat het dragen van een boerka in publieke gebouwen en op het openbaar vervoer verbiedt. Op een overtreding van het verbod staat een boete van 400 euro. Maar de Nederlandse moslims lijken zich niet zomaar neer te leggen bij dat verbod en kondigen aan zich er niet aan te zullen houden. Dat meldt De Telegraaf na onderzoek van islamitische platforms op sociale media.

“Blijf standvastig en laat je niet afschrikken door de wereldse bedreigingen”, schrijft prediker Abdul-Jabbar van de Ven op Facebook. Hij roept zijn “zusters in Nederland die niqaab dragen” op om het verbod naast zich neer te leggen. Voor vrouwen die weigeren hun boerka af te nemen, belooft de prediker geld in te zamelen. Tientallen van zijn volgers beloven geld te zullen bijdragen om boetes te betalen van boerkadragende vrouwen.

Ook de islamitische partij NIDA belooft geld in te zamelen om de boetes te betalen. “Dit gaat om grondwettelijke rechten en vrijheden die we consequent voor elkaar dienen te koesteren”, aldus Cemil Yilmaz. “Ons initiatief is zowel een helder statement naar de samenleving als een handreiking naar niqab-draagsters.”

Maar niet alleen in islamitische kringen is er verzet tegen het boerkaverbod. Marko Ruijtenberg bijvoorbeeld, GroenLinks-fractievoorzitter in de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland, noemt “het verbod op burka’s en nikabs on-Nederlands, want het is een verbod op de vrije expressie en een onwenselijk precedent”. Ook burgemeesters van grote steden als Amsterdam (Femke Halsema, GroenLinks) en Rotterdam (Ahmed Aboutaleb, PvdA) kondigden al aan dat het verbod niet gehandhaafd zal worden in hun stad. Ook de Nederlandse politie laat al verstaan dat men het verbod, dat ook geldt in politiebureaus, er niet zal handhaven.