Als het aan tal van medische experts ligt, wordt de terugbetaling van homeopathische middelen afgeschaft. Thans is enkel mutualiteit CM overgegaan tot die beslissing. Maar ook de anti-pseudowetenschappelijke belangenorganisatie SKEPP is al jaren vragende partij. “Bedrijven zouden geen winst mogen maken met iets wat niet werkt.” Dat staat te lezen in De Morgen. Elk wetenschappelijk onderzoek wijst immers uit dat homeopathie geen werkzaam effect heeft hoger dan die van placebo-middelen.

Liesbeth Gijsel, hoofdredacteur van Eos Psyche&Brein, gebruikte als student wel eens een homeopathisch middeltje. “Voordien wist ik gewoon niet wat er in zit. Of beter gezegd: wat er niet in zit”, zo zegt ze in De Morgen. Maar “toen ik te weten kwam dat er nauwelijks werkbare stoffen in zitten, heb ik beslist om dat niet meer te nemen. Bedrijven zouden geen winst mogen maken met iets wat niet werkt” en “door iets terug te betalen, legitimeer je het.”

“Elke cent die naar homeopathie gaat, is een verspilling”

Professor emeritus Jan De Maeseneer (Huisartsengeneeskunde UGent) vindt het evenzeer “onbegrijpelijk” homeopathie terugbetaald wordt. “Elke cent die naar homeopathie gaat, is een verspilling. Dat vond ik twintig jaar geleden al.”

Ook SKEPP (Kritische Evaluatie van Pseudo-wetenschap en het Paranormale) roept op om homeopathie aan banden te leggen. “Er is geen enkele studie die aantoont dat het werkt. Of toch zeker niet beter dan een placebo. Daarom: als artsen van oordeel zijn dat medicatie niet nodig is, laat ze desnoods placebo’s voorschrijven”, zo vertelt Filip Van Beurden van de anti-pseudowetenschapvereniging, eveneens in de Persgroepkrant. “Het geld dat op die manier bespaard wordt, kan bijvoorbeeld gaan naar een betere omkadering van de zorg voor chronisch zieken of kankerpatiënten.”

(Lees verder onder de tweet.)

Maar volgens Ulrike Van den Houte van HBIA, de vereniging van producten van homeopathische middelen, heeft haar industrie amper iets gevoeld van de beslissing van de CM. Men zou vandaag om en bij de vier miljoen middelen per jaar verkopen. “Goed voor een omzet van 25 miljoen euro.” Officiële cijfers over het aantal beoefenaars van homeopathie heeft HBIA echter niet. Een gezondheidsenquête van 2013 toonde echter dat zo’n 8% van de bevolking in het voorgaande jaar beroep deed op alternatieve geneeskunde. Daar behoort homeopathie bij, maar ook osteopathie, chiropraxie en acupunctuur.

Eerder deze maand besloot de Franse overheid al om homeopathie niet langer terug te betalen.

Lees ook:

CM betaalt homeopathie na 15 jaar niet meer terug