Marc Van Ranst, de bekende viroloog en linkse Twitter-activist, dient dan toch klacht in tegen Vlaams Belang Jongeren. Dat laat VBJ-voorzitter en Vlaams parlementslid Bart Claes zelf weten aan onze redactie. Die laatste organisatie organiseerde iets meer dan een jaar geleden een actie waarbij adressen van linkse pro-migratie-academici werden uitgedeeld aan illegale migranten in het Brusselse Maximiliaanpark. Dit met de belofte van een verblijfplaats. De actie was een reactie op een oproep/petitie van 1.000 academici om ‘meer te doen’ voor migranten.

Vlaams Parlementslid Bart Claes wordt in verdenking gesteld wegens vermeende inbreuken op de privacy-wetgeving, portretrecht en stalking (belaging). Claes zal deze week verhoord worden, zo blijkt uit een uitnodiging die SCEPTR kon inkijken. De communicatiedienst van het parket van Antwerpen kon echter niet onmiddellijk reageren.

1.000 linkse academici = 1.000 extra opvangplaatsen?

We namen de open brief van een duizendtal linkse academici voor 'meer asielzoekers' ter harte en deelden hun contactgegevens uit aan illegalen in Brussel.Wij laten ons volk niet vervangen! #VlaanderenWeerVanOns #MakeEuropeGreatAgain

Publiée par Vlaams Belang Jongeren sur Vendredi 15 juin 2018

‘Zie je wel’: “Meneer Van Ranst spendeert liever geld aan advocaat dan aan asielzoekers thuis opvangen”

Aanleiding van de klacht is een actie en bijhorend filmpje dat de jongerenafdeling van Vlaams Belang in juni 2018 maakte. In dat filmpje is te zien hoe illegale migranten telefoonnummers en adressen krijgen van allerlei linkse academici met de boodschap dat ze bij deze mensen onderdak konden krijgen. “Als die academici zo begaan zijn met de migranten, dan moeten ze misschien beginnen met hun eigen huis voor hen open te stellen”, klonk het toen. Dat schoot echter in het verkeerde keelgat van Van Ranst, die al snel dreigde met een klacht. Nu, meer dan een jaar na de actie, is het zover.

“U zal gehoord worden over feiten die u ten laste kunnen worden gelegd en die een misdrijf betreffen waarvoor een vrijheidsstraf kan worden opgelegd”, zo klinkt het in de uitnodiging tot verhoor die Claes deze week ontving. Het gaat “meer bepaald [om]: belaging, portretrecht, inbreuken op de wetgeving inzake de bescherming van het privéleven ten aanzien van Van Ranst Marc”.

Bij de Vlaams Belang Jongeren zijn ze echter niet onder de indruk. Claes herhaalt zelfs zijn boodschap van vorig jaar: “Meneer Van Ranst heeft nog maar eens getoond hoe gefrustreerd en hypocriet hij is”, zo vertelt Claes aan SCEPTR. “Het feit dat Van Ranst liever geld spendeert aan een advocaat dan aan het thuis opvangen van asielzoekers toont aan dat zijn motieven van politieke en niet van humanitaire aard zijn.”

Lees ook:

VB-Jongeren geven adressen linkse academici aan illegalen