De Franse president Emmanuel Macron (LREM) kondigde maandag aan dat veertien EU-landen hebben ingestemd met een nieuw ‘solidariteitsmechanisme’ om migranten te hervestigen. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) nam niet deel aan de gesprekken en reageert woedend.

De ministers van Buitenlandse en Binnenlandse Zaken van Kroatië, Finland, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Litouwen, Luxemburg en Portugal verzamelden maandag in Parijs om de migratiecrisis in de Middellandse Zee te bespreken. De ministers zouden volgens EU-commissaris voor migratie Dimitris Avramopoulos werken aan een plan dat “migranten in Libië zou helpen” en “humanitaire transfers en vrijwillige terugkeer zou organiseren”.

Oversteek Libische migranten

Er heerste veel geheimzinnigheid rond het Frans-Duitse plan. Zes andere landen – waaronder ook België – zouden hun fiat hebben gegeven aan het akkoord.

Voorafgaand aan de bekendmaking van het akkoord tweette de Franse president Emmanuel Macron (LREM) dat de EU “moet toestaan dat vrouwen en kinderen die recht hebben op asiel onder bescherming worden gesteld zonder alle risico’s te nemen en de Middellandse Zee over te steken”.

Ook zei de Franse president dat “het terugkeerbeleid voor degenen die geen recht hebben op asiel in Europa moet worden versneld en versterkt”, maar dat er “een humaan en doeltreffend beleid moet zijn dat in overeenstemming is met onze beginselen, zonder een laks beleid te voeren”.

Salvini: “Italië zal nooit een vluchtelingenkamp zijn”

Één element uit de overeenkomst stuit echter op hevig verzet van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega). Macron zei dat migrantenboten snel moeten kunnen aanleggen in de dichtstbijzijnde haven. In het geval van Libische migranten betekent dat in veel gevallen de Italiaanse havens. Voordat Salvini de havens sloot voor NGO-schepen, werden bijna alle migranten die voor de Libische kust gered werden naar Italië gebracht. Italië was niet aanwezig op de besprekingen in Parijs.

“Macron wil de havens open hebben? Er is Marseille, er is Corsica, maar Italië zal nooit zijn vluchtelingenkamp zijn. Italianen zijn geen dienaren of slaven van wie dan ook. Punt uit”, zei Salvini in een video getiteld ‘Macron, een koffie op je gezondheid. Italië neemt geen bevelen van je aan’.