Op 11 juli, de Vlaamse feestdag, hangen er aan de gevel van de Brusselse Beursschouwburg vier gigantische affiches van 8 vierkante meter elk. Op deze affiches staan vluchtelingen afgebeeld met de boodschap: ‘Ook onze mensen’, een parodiërende referentie aan de campagneslogan van Vlaams Belang ‘Eerst onze mensen’. Er werd ook een videoclip gepubliceerd en website gemaakt om de “negatieve, hatelijke en racistische berichten op de sociale media van Vlaams Belang-aanhangers aan de kaak te stellen. Het is een actie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, een linkse pro-migratie-vzw die daarbij hulp kreeg van reclamebureau Mortierbrigade, designbureau Milk&Cookies en geluidsstudio RayGun. Dat brengt BELGA.

Vlaams Belang was de grote winnaar de afgelopen verkiezingen in mei. Maar daar is niet iedereen tevreden over. Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack, maakte deze week zo nog de onverifieerbare stelling dat 80% van de Vlamingen “nog wél vluchtelingen [wil] opnemen”. (Dit omdat Vlaams Belang ‘slechts’ een kleine 20% van de stemmen behaalde). En hoewel er geen peiling is die het echte cijfer weergeeft van wie nog meer vluchtelingen wil, behoort Vluchtelingenwerk Vlaanderen zeker wel tot die groep. Zij organiseren daarom een pro-migratiecampagne om zo de komende regering ‘een menselijk gezicht te laten tonen’.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen wil meer migratie en minder Vlaams Belang

Als het aan Vluchtelingenwerk Vlaanderen ligt, wordt er meer plaats gemaakt voor migranten, en geen plaats voor Vlaams Belang-aanhangers. “Onze boodschap is dat we voor een warm en gastvrij Vlaanderen gaan waar ook vluchtelingen welkom zijn”, vertelt Eef Heylighen, woordvoerster van Vluchtelingenwerk Vlaanderen, via BELGA. “We willen een hart onder de riem steken van de mensen die een veilige thuis zoeken en iedereen die hen helpt. In ons Vlaanderen is er geen plaats voor een slogan als ‘Eerst onze mensen’ en gaan wij voor een slogan ‘Ook onze mensen’.”

Opmerkelijk: de affiches werden gemaakt met echte fysieke affiches van het Vlaams Belang. Men ging na de verkiezingen VB-affiches aftrekken en recycleerde dit papierafval in de ‘Ook onze mensen’-posters. Naast de 4 grote affiches op de Beursschouwburg werden ook zo’n 50 kleinere affiches verspreid. De campagne moet worden versterkt door vier getuigenissen van de vluchtelingen in beeld, dewelke zijn gebundeld op www.ookonzemensen.be. Op die site zijn ook allerlei “negatieve, hatelijke en racistische berichten” vanop sociale media gebundeld, met de bedoeling deze “om te zetten in een positieve boodschap”.

Foto: Twitter. Een van de "negatieve, hatelijke en racistische berichten" van Vlaams Belang-aanhangers die werden uitgelicht.
Een van de “negatieve, hatelijke en racistische berichten” van Vlaams Belang-aanhangers die werden uitgelicht. Wie vragen stelt over de kostprijs van illegale migratie wordt neergezet als ‘negatief, hatelijk en racistisch’.

Vluchtelingenwerk Vlaanderen is een samenwerkingsverband tussen een 30-tal linkse verenigingen. Tot de leden behoren onder meer het ABVV, beweging.net, het Minderhedenforum, Çavaria en Amnesty International. In 2017 ontving het meer dan een anderhalf miljoen euro’s aan subsidies, waaronder 730.000 EUR van de Vlaamse overheid en 461.000 EUR van de federale overheid.