De door de VN erkende Libische regering in Tripoli overweegt om alle migranten – een 6.000-tal – vrij te laten uit de detentiecentra in het land. De regering in Tripoli zou de veiligheid van de migranten niet kunnen waarborgen nadat er 53 mensen omkwamen bij een luchtaanval.

De door de VN erkende Libische regering overweegt om alle migranten vrij te laten uit de detentiecentra in het land. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Fathi Bashagha. Er zouden zo’n 6.000 migranten in zulke centra worden vastgehouden in Libië. Zeker de helft van hen bevindt zich in en rond de hoofdstad Tripoli.

Libische burgeroorlog

De regering in Tripoli zou de veiligheid van de migranten niet langer kunnen garanderen, nadat een detentiecentrum woensdagmorgen getroffen werd door een luchtaanval. Daarbij vielen minstens 53 doden en 130 zwaargewonden. Op het moment van het bombardement bevonden er zich zo’n 610 mensen in het detentiecentrum, dat zich in een vliegtuighangar bevond.

De hoofdstad wordt op dit moment belegerd door de oostelijke Libische bevelhebber Khalifa Haftar. Haftar is verbonden met de rivaliserende regering in Tobroek, die in een burgeroorlog verwikkeld is met de regering in Tripoli. Haftar begon op 4 april met een aanval op de hoofdstad in een poging de regering daar af te zetten. Volgens hem wordt de door de VN erkende regering gesteund door terroristen en islamisten.

De regering in Tripoli beschuldigt Haftar ervan achter de luchtaanval op het detentiecentrum te zitten. Anderzijds zouden VN-verslagen suggereren dat de bewakers van het detentiecentrum – gelieerd aan de regering in Tripoli – op migranten schoten die het bombardement probeerden te ontvluchten.