De Brusselse formatie heeft bij de Vlaamse liberalen voor nieuwe conflicten gezorgd. Het voorlopige resultaat? Sven Gatz – momenteel persona non grata bij de partijleiding – moet bijna al zijn Vlaamse bevoegdheden afstaan aan Lydia Peeters. Ondertussen voert kandidaat-voorzitter Francesco Vanderjeugd de druk op voorzitter Gwendolyn Rutten op. “We hebben een nieuwe voorzitter, en een nieuw mandaat nodig”, stelt hij na het Brusselse debacle. 

Gisteren hielden de liberalen een oude ‘traditie’ in ere: de familieruzie. Meer concreet zit het er bovenarms op tussen de partijleiding en de Brusselse afdeling. Die laatste zou volgens de top niet voldoende inspanningen hebben geleverd om de MR mee aan boord te krijgen en een veel te links regeerakkoord hebben goedgekeurd. Ook binnen de Brusselse Open Vld zit niet alles snor. Zo kon de rechts-liberale Els Ampe, nochtans een boegbeeld van de Brusselse Open Vld, naar eigen zeggen het regeerakkoord niet inkijken.

“Het is duidelijk dat er spanning is”, stelde Gatz in Radio 1-programma ‘De Ochtend’. “Objectief hebben we moeten kiezen tussen twee dingen: het groter belang voor de partij of wat voor de stad nodig is. Je kiest niet voor jezelf of voor een post, maar voor een stadsproject”, stelde de Brusselse topman. Gatz evenwel blijft optimistisch. “Het is altijd beter om overeen te komen, dan dat er spanning is. Maar alles komt altijd goed. Ik zit al lang in de politiek, ik heb veel successen en nederlagen gekend. En dan is het allemaal zeer relatief wat er nu gebeurt. Bij mij staat de deur altijd op een kier, mensen komen elkaar altijd opnieuw tegen”, klinkt het.

“We hebben een nieuw voorzitter, en een nieuw mandaat nodig”

Klap op de vuurpijl? Francesco Vanderjeugd, die eerder al kandideerde voor het partijvoorzitterschap en van mening is dat de ‘top’ niet voldoende luistert naar de basis, stelt tegenover VTM NIEUWS dat de liberalen een nieuwe voorzitter nodig hebben. “We hebben een nieuw voorzitter, en een nieuw mandaat nodig”, klinkt het. Deze nieuwe voorzitter zou volgens Vanderjeugd ook de regeringsonderhandelingen moeten leiden.

Opmerkelijk? De burgemeester van Staden staat positief tegenover een oppositiekuur. “We gaan al tien jaar achteruit, we moeten zeer nederig zijn”, stelt hij tegenover VTM NIEUWS.

Gatz onmiddellijk gestraft

Momenteel is Gatz – naast minister in de Brusselse regering – Vlaams viceminister-president en minister van Cultuur, Media, Jeugd, en Brussel. Hieraan gaan de liberalen echter een einde maken. Zo neemt partijgenoot en Vlaams minister voor Begroting, Lydia Peeters, haast alle bevoegdheden van Gatz over. De links-liberaal blijft evenwel als minister van Brussel lid van de Vlaamse regering, wat een decretale verplichting uitmaakt. Wel zou Gatz de vergoeding voor dit ministerschap weigeren.

Ondertussen fileert concurrent op rechts, de N-VA, het Brusselse regeerakkoord. “Het is geen nieuwe wijn in oude zakken maar oude wijn in oude zakken. Ik ben als Brusselaar zwaar teleurgesteld. Durf en daadkracht is ver te zoeken”, stelt N-VA-fractievoorzitter Cieltje Van Achter in een persbericht. “Het is weer eens de Parti Socialiste die beschikt na bijna 3 decennia aan de macht te zijn. Ook van de zogezegde liberale accenten in het akkoord, blijft bij lezing van het akkoord weinig overeind. De postjes waren duidelijk belangrijker”, klinkt het bij Van Achter.

(Lees verder onder het filmpje van Van Achter.)

Meer concreet storen de Vlaams-nationalisten zich aan een viertal hoofdpunten. Zo blijft Brussel – althans volgens de N-VA – “de opvang van transmigranten faciliteren”. Verder maakt de regering-Vervoort III geen werk van een fusie van de politiezones, komt er niet één stadsgewest en is er – althans volgens de N-VA – geen ambitie om iets aan de torenhoge Brusselse werkloosheid te doen.

Lees meer:

Brusselse regering: Wie krijgt welk postje?