Roy Larner, de held van 3 juni 2017 die islamistische terroristen confronteerde en bevocht, is zelf op een terreurlijst geplaatst. Dat brengt The Sun. De man werd immers gecontacteerd door een anti-islamitische organisatie en autoriteiten vrezen nu dat de man zelf een extremist zal worden. ‘The Lion of London Bridge’ moet deradicaliseringscursussen volgen en wordt gevolgd door de politie, zo schrijft ook The Daily Mail.

Roy Larner – onthaald als een held voor zijn aandeel in het stoppen van de IS-terroristen op 3 juni 2017 door “F*ck you, I’m Milwall” (voetbalclub, red.) te roepen en zich op de aanvallers te gooien, en hierbij 8 steekwonden opliep – is zelf op een antiterreurlijst geplaatst. Dit nadat de man werd gecontacteerd door wat The Daily Mail omschrijft als “extreemrechtse anti-islam-aanhangers”.

Leeuw van London Bridge: “Ze behandelen mij nu als terrorist…”

“Ze behandelen me als een terrorist, maar ik ben helemaal niet politiek”, liet Larner echter weten, die ook de aandacht trok van de veiligheidsdiensten door middel van een video die in juli 2017 opdook. Hierin bleek hij in februari 2017 een zwarte man te hebben uitgescholden. Hij kreeg hiervoor een boete van 50 pond. Later in 2018 werd Larner ook nog schuldig bevonden voor het bezit van fentanyl, een verboden verdovend middel.

“Preventie (een overheidsdienst in het VK, red.) beschermt mensen die kwetsbaar zijn om aangetrokken te worden tot terrorisme. Het is [echter] volledig aan de individu [in kwestie] om al dan niet de hulp van Preventie te aanvaarden”, zo liet een woordvoerder van Home Office (Britse BiZa, red.) nog weten aan The Daily Mail. “De hulp die mensen krijgen door Preventie is terecht vertrouwelijk en het zou niet gepast zijn om al dan niet commentaar te geven over de hulp die een individu al dan niet kreeg.”

Khuram Butt, Rachid Redouane and Yousseff Zaghba reden rond 22u00 op 3 juni 2017 in op verschillende voetgangers. Drie mensen lieten hierbij het leven. Na tegen een gebouw te rijden, spring het drietal uit de bestelwagen en begonnen ze met messen omstaanders aan te vallen. Dit kostte nog eens vijf mensen het leven. Nadat ze werden aangevallen door Larner, werden de jihadisten doodgeschoten door de politie. Terreurgroep IS eiste de dag erna de aanslag op.