Zo’n 10 tot 15 illegalen hebben donderdagochtend geprobeerd om in een vrachtwagen in te breken. Dit op de snelwegparking langs de E17 in Kruibeke. Een ooggetuige kon foto’s nemen van het voorval, zo rapporteert Het Laatste Nieuws. Kruibeke is de Oost-Vlaamse gemeente alwaar korpschef Wim Pieteraerens vorig jaar aan de alarmbel trok wegens de grote toestroom van illegale transitmigranten. Vorige maand deed hij nog eens hetzelfde.

Zo’n 10-15 illegale transitmigranten hebben gepoogd om een truck binnen te dringen. Een getuige zag echter de inbraakpoging en wist de politie direct in te lichten. “Het ging om migranten die vermoedelijk uit Eritrea kwamen en tussen de 20 en 30 jaar oud waren”, zo vertelt de getuige aan Het Laatste Nieuws. “Ze zaten met maar liefst 10 tot 15 man tussen de cabine en de aanhanger verstopt. […]  Ik heb meteen de politie gewaarschuwd. De parking in Kruibeke staat al langer bekend om de problematiek met de vele transmigranten.”

Nieuw incident Kruibeke: Slechts één illegaal opgepakt, die werd bestuurlijk aangehouden

De politie bevestigt het voorval. “De wegpolitie heeft meteen een ploeg ter plaatse gestuurd, maar de transmigranten waren toen al op de vlucht geslagen”, zo vertelt commissaris Katty De Bruyn van de politiezone Kruibeke-Temse. “Rond 11 uur hebben we een nieuwe oproep gekregen. Daar heeft een ploeg van onze zone op gereageerd. Ze hebben nog één persoon kunnen aantreffen en die is dan bestuurlijk aangehouden.” Een bestuurlijke aanhouding duurt maximaal zes uur.

Het was in Kruibeke dat in augustus vorig jaar werd beslist om niet langer pro-actieve politieacties tegen transitmigranten te organiseren. Reeds in oktober bleek dat echter geen vruchten af te werpen. “Wij zien geen verbetering. Ik zou zelfs durven te zeggen dat de situatie verslechterd is”zei politiechef Pieteraerens toen. En vorige maand, bleek er nog steeds geen verbetering. De snelwegparking van Kruibeke kreunt onder de clandestiene activiteit van mensensmokkelaars en de bijhorende toevloed aan illegalen, zo vertelde Pieteraerens opnieuw.

“Vroeger zagen we hier grote groepen tegelijk aankomen, soms zelfs van 60 mensen. Dat is veranderd, ze komen nu meer gespreid”, zo verklaarde Pieteraerens via Radio 2 het kleinere debiet aan transitmigranten. “Maar het blijft wel zo dat er duidelijk een systeem achter zit. De parkings worden écht illegaal uitgebaat door mensensmokkelaars. Ze hebben een parking in beheer en escorteren mensen naar bepaalde plekken. Het zijn ook zij die bijvoorbeeld de bustickets kopen voor alle transmigranten.”

Lees ook:

Politiechef over stormvloed illegalen: “Hoe is VK nog niet gezonken?”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

In beeld: Illegalen beklimmen rijdende vrachtwagen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken