De benoemingen in het Europees Parlement (EP) en vooral de manier waarop die benoemingen zijn gebeurd, zinderen na. De bijhorende kritiek evenzeer. Op Radio 1 hekelt Europees Parlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) vandaag opnieuw hoe het ‘Spitzen’-systeem met de voeten werd getreden door Ursula Von der Leyen (CDU-EVP) naar voren te dragen als voorzitter van de Europese Commissie, ten nadele van de Nederlander Frans Timmermans (PvdA). Een kritisch opiniestuk van kersvers EP-lid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) hekelt dan weer hoe alle leden van ID (de EP-fractie rond Vlaams Belang) zijn geweerd uit de commissiebesturen.

“Ik ben gedegouteerd door de manier waarop de Raad Frans Timmermans opzij schoof”, zo liet Van Brempt deze ochtend weten. “Zo’n machtsgreep is een kaakslag voor het Europees Parlement en zeker één van de redenen waarom ik niet enthousiast ben over Ursula von der Leyen.” Deze maand werd duidelijk dat het Spitzen-systeem (waarbij men op basis het Verdrag van Lissabon de partij die de EP-verkiezingen wint de voorzitter van de Europese Commissie liet leveren) niet zou gevolgd worden.

Ursula Von der Leyen werd uiteindelijk aangeduid als de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. De Centraal-Europese landen wilden immers niet weten van de socialistische spitzenkandidaat Frans Timmermans (PvdA) en Frans president Emmanuel Macron zag niets in spitzenkandidaat Manfred Weber (CSU). Von der Leyen moest dan maar het compromis worden, maar zo ondermijnt men de perceptie van een democratische EU, zo vond zelfs uittredend Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, nochtans ook lid van de EVP. “Het proces was niet heel transparant”, zei de eurocraat eerder deze maand.

Europees Parlement breekt met verder democratische traditie en negeert tevens D’Hondt-systeem: rechtsnationalisten in de koude

Bij het verdelen van de postjes in het Europees Parlement werd dan weer het D’Hondt-systeem met de voeten getreden. Dat is een wiskundige formule die men gebruikt om zitjes te verdelen op basis van hoeveel stemmen een fractie behaalde. Zowel de eurokritische ECR (Europese Conservatieven en Reformisten, de zesde fractie in het EP rond N-VA) als de rechtsnationalisten van ID (Identiteit en Democratie, de vijfde fractie in het EP rond Vlaams Belang) kregen geen vicevoorzitter in het parlement. De kleinste fractie in het EP – de Nordic Green Left-fractie – kreeg nochtans wel een vicevoorzitter. Zo bleven 36 miljoen kiezers die voor een ECR-partij of een ID-partij kozen in de kou staan.

En ook wat betreft het verdelen van functies in de commissies van het EP drijft hetzelfde verhaal naar boven, dan vooral ten nadele van ID. Dit gezien Geert Bourgeois (N-VA – ECR) coördinator/woordvoerder van de commissie Internationale Handel uit de wacht kon slepen.

(Lees verder na de tweet.)

“Dit doet sterk denken aan het soort ‘democratie’ dat men in de DDR kende”

“Alle kandidaten van de ID-fractie [werden] weggestemd”, zo klaagt nieuwbakken EP-lid Tom Vandendriessche aan in een opiniestuk op Knack, al twee dagen het best gelezen artikel op de website. “De volksvertegenwoordigers van 21 miljoen Europeanen zijn niet vertegenwoordigd in de commissies. In het bureau van het parlement zelf is het nog tekenender, daar werd ook de ECR-fractie, waartoe N-VA behoort, zijn rechtmatige vertegenwoordigers brutaal afgenomen.”

“Nochtans”, zo schrijft Vandendriessche verder, “presenteert dit Europees Parlement zichzelf als het summum van democratie, kampioen van de mensenrechten en promotor van pluralisme. ‘Eenheid in verscheidenheid’ is de leuze. Maar in realiteit treden ze elk democratisch principe met de voeten en willen ze een eurofiel eenheidsdenken invoeren. Dit doet sterk denken aan het soort democratie dat men in de DDR kende: een meerpartijensysteem waar iedereen het eens moest zijn met de communistische partij.”

Lees ook:

Nederland: SP zet EU en Timmermans bikkelhard voor schut