Kris Van Dijck (N-VA), de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement en burgemeester in Dessel veroorzaakte vorige week woensdagochtend een ongeval terwijl hij flink onder de invloed was. Hij bleek 1,42 promille in zijn bloed te hebben terwijl de limiet 0,50 is. “Ik schaam me diep. Dit had nooit mogen gebeuren”, vertelt hij nu in Het Laatste Nieuws. Maar ook: “Ik had wel een glaasje te veel op, maar ik heb nu ook geen criminele daad gepleegd.” Een vreemde opmerking natuurlijk, want dronken rijden is wel degelijk een strafbaar feit. Bovendien gaat het om meer dan één glaasje te veel.

Van Dijck belooft dat hij nooit meer zal rijden met een glas te veel op. “Ik weet niet waar mijn verstand zat”, zo wist hij zondag te vertellen in Het Laatste Nieuws over zijn ongeluk woensdagochtend. Hij reed toen in dronken toestand rond 03u00 in Dessel – alwaar hij reeds 12 jaar burgemeester is met een absolute meerderheid – tegen een geparkeerde aanhangwagen in de Koolvenstraat, nochtans een kaarsrechte weg die ‘s nachts goed verlicht is. Zijn wagen kon niet meer vooruit of achteruit, en de politie werd onmiddellijk gebeld door de eigenaar van de aanhangwagen.

Van Dijck: “Ik had wel een glaasje te veel op, maar ik heb nu ook geen criminele daad gepleegd”

De politie van zone Geel werd erbij gehaald, om zo mogelijke partijdigheid te vermijden. Een burgemeester is immers hoofd van de lokale politie in zijn gemeente/stad. “Ik heb moeten blazen. En eerlijk: ik zat er maar just boven. Ik had 0,62″, zo zei de N-VA’er aanvankelijk. Dat bleek echter een grove vergissing. Die 0,62 bleek immers niet het promillage, maar milligram per liter. Dat komt overeen met 1,42 promille, flink boven het toegestane maximum van 0,5. Het parket-generaal was snel en duidelijk: Van Dijck moest onmiddellijk zijn rijbewijs inleveren voor 6 uren. Moest de zaak voor de rechtbank komen, kan er overigens zelfs een boete volgen van 1.200 euro tot 12.000 euro, alsook een nog langer rijverbod van 8 dagen tot maximum 5 jaar. 

“Mijn vrouw was niet thuis. Ze zat met haar dochter in Ibiza. Leentje was kwaad op me toen ze ’t nieuws vernam. En terecht. Ik ben ook kwaad op mezelf dat ik achter het stuur kroop”, vertelt Van Dijck nog, die wel benadrukt dat hij er een lange werkdag had opzitten. “Dinsdag verliet ik pas vlak voor middernacht het gemeentehuis. Mijn collega-raadsleden wilden nog iets drinken. Ik ben nog even mee binnen geweest in café Plexat. Het was gezellig.” Maar toen de avond afliep dacht de N-VA-toppoliticus: “Het is niet ver, amper 1 kilometer. En ik ben vertrokken. Ik moet even niet aandachtig zijn geweest. Of ingedommeld. Stom, stom, stom. Ik schaam me diep. Dit had werkelijk nooit mogen gebeuren.”

Kris Van Dijck zei zondag dat hij de N-VA al zelf op de hoogte had gebracht. De partij liet weten geen sancties te plannen. De toekomstige regering kan wel nog een andere voorzitter aanduiden. Van Dijck is in principe maar tijdelijk voorzitter, al wil hij de zaken ook relativeren: “Ik had wel een glaasje te veel op, maar ik heb nu ook geen criminele daad gepleegd”, zo verdedigt hij. “Want de verzekering betaalt alle schade netjes terug. Als ik écht een dronkaard was, hadden die er toch hun handen van afgetrokken, zeker?”