Europees parlementslid en voormalig vicepremier Kris Peeters (CD&V) is niet tevreden met de ‘voorbarige’ kritiek die zijn partijgenoot Pieter De Crem heeft bekend gemaakt over hun partij. Volgens die laatste heeft CD&V “soms een soft-groene toer op” gegaan tijdens de afgelopen campagne. “Onze kiezers hebben dat niet geapprecieerd”, klonk het afgelopen weekend. Peeters wijst echter op de interne werkgroep die de kiesnederlaag van mei moet evalueren en in september een rapport zal presenteren. Partijgenoten zijn beter ‘discreet’ tot dan, zo vindt Peeters via Radio 1 deze ochtend.

Voor De Crem was het dit weekend alvast duidelijk dat de christendemocraten het over een andere boeg moeten gooien. “Op vlak van de maatschappij, normen en waarden, rechten en plichten, gingen we soms een soft-groene toer op. Onze kiezers hebben dat niet geapprecieerd”, zo verklaarde De Crem. “Ik beschouw me ook voor een deel verantwoordelijk voor de slechte verkiezingsuitslag omdat ik onvoldoende mensen bij de top heb kunnen overtuigen dat het pad dat men aan het bewandelen was, niet het juiste was.” De Crem pleitte daarom om het doorknippen van de banden met het linkse(re) beweging.net (het voormalige ACW).

Peeters niet geamuseerd na kritiek op CD&V van De Crem: “Ik ga daar inhoudelijk niet op reageren”

Die oproep kon echter op weinig begrip rekenen vanwege partijgenoot Peeters. “Ik ga daar inhoudelijk niet op reageren”, zo vertelt die laatste op Radio 1. “Maar als we afspreken dat 12 mensen een evaluatie zullen doorvoeren en dat die dingen in het partijbestuur en de algemene vergadering zullen worden besproken, dan moet er discretie zijn en moeten we niet het gras voor de voeten van die 12 mensen wegmaaien.”

Die werkgroep zal echter nog zeker tot september niet klaar zijn om een rapport te presenteren, zo werd vorige maand duidelijk. Toch blijven partijleden best tot dan discreet, zo vindt Peeters.

(Lees verder onder de tweet.)

Werkgroep wil allerlei zaken onder de loep nemen, maar zal pas in september resultaten publiceren

De opdracht van de werkgroep houdt niet alleen in dat de campagne zelf onder de loep genomen zal worden, maar ook de inhoudelijke keuzes voor bijvoorbeeld ‘levenskwaliteit’, en ‘redelijkheid’. De aanwezigheid op sociale media – die een van de kleinste was in België – zal eveneens nagegaan worden.

Maar men wil ook buiten de lijntjes kleuren. Zo wil men de verhouding met het middenveld evalueren (de relaties met christelijke vakbond ACV zijn al enige tijd gespannen). Tot slot wil men ook de olifant in de kamer onderzoeken, de langzame shift van CD&V naar links die het afgelopen decennium plaatsvond: Een analyse moet gemaakt worden over “de positie van CD&V als middenpartij, in het politieke landschap en in de verschillende regeringen, tegen de huidige maatschappelijke achtergrond.”

De werkgroep heeft een kerngroep van 12 leden: Robrecht BothuyneVincent Van PeteghemBart DochyNawal FarihRaf TerwingenPeter Van RompuyEls Van HoofNathalie MuylleJef Van den BerghGriet SmaersCindy Franssen en Joris Poschet. Het evaluatiewerk moet in september af zijn en de werkgroep zal hierna aanbevelingen voorleggen rond de toekomstige werking en positie van CD&V.

Lees ook:

CD&V zal werkgroep oprichten om nederlaag te onderzoeken