Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) is recent een klacht binnengekomen tegen Plopsaland, het themapark van Studio 100. Volgens de indiener van de klacht discrimineert het park tussen mannen en vrouwen bij de jaarlijkse Moeder- en Vaderdagactie. Zo rapporteert VTM Nieuws. Respectievelijk moeders en vaders mogen rond de periode van die twee dagen gratis binnen, op voorwaarde dat er een kind bij is dat wel betaalt.

“Alle mama’s gratis naar Plopsa! Koop nu je tickets en gebruik de actiecode ‘MAMA'”, klinkt het intussen al zo’n 15 jaar bij Studio 100 in de periode van Moederdag (tweede zondag van mei, red.). De actie, die in juni nog eens herhaald wordt voor Vaderdag, stoot nu echter op kritiek. Bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen (IGVM) is namelijk een klacht binnengekomen die stelt dat er bij de Vaderdagactie sprake is van directe discriminatie op grond van geslacht. “Aangezien vrouwen ongunstiger worden behandeld ten opzichte van mannen, louter op grond van hun geslacht”, citeert VTM Nieuws het IGVM. “Zij kunnen immers niet rechtstreeks genieten van de actie.”

“Tradities die we in stand willen houden”

Volgens het IGVM is de klacht wel degelijk gegrond. Zij riepen Plopsaland vorig jaar voor dezelfde actie al eens op het matje en zullen nu naar eigen zeggen juridische stappen ondernemen als de acties blijven bestaan. Als alternatief stelt het Instituut “een genderneutrale actie” voor.

Bij Plopsaland zijn ze zich echter van geen kwaad bewust. “We zetten eerst de vrouwen in de bloemetjes met een gratis ticket, en een maand later doen we hetzelfde voor de mannen”, stelt CEO Steve Van den Kerkhof tegenover VTM Nieuws. “Het is mij een raadsel wie dan benadeeld wordt.”

Plopsaland wil naar eigen zeggen wel samenzitten met het IGVM om de zaak te bespreken, maar lijkt vooralsnog niet onder de indruk van de klacht. “Als je op Moederdag naar de bakker of supermarkt gaat, krijgen mama’s soms een bloem. Daar klagen vaders toch ook niet over”, klinkt het nog bij de CEO. “Moederdag en Vaderdag zijn tradities die we in stand willen houden.”