Op het internet zijn beelden opgedoken waarin te zien is hoe kinderen de vlag van de Islamitische Staat hijsen in het al-Hol-vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Het bewuste kamp werd de laatste maanden herhaaldelijk opgevoerd in de media. De zes IS-kinderen die vorige maand werden teruggehaald naar België zijn afkomstig uit hetzelfde kamp. 

Deze week doken op het internet beelden op waarin te zien is hoe kinderen de vlag van de Islamitische Staat hijsen in het al-Hol-vluchtelingenkamp in Noord-Syrië. Ondertussen maken hun moeders – gehuld in nikab – foto’s en video’s van het gebeuren.

IS-enclave in al-Hol

Al-Hol – of al-Hawl, of al-Haul – huisvest meer dan 70.000 mensen en wordt gecontroleerd door de ‘Syrian Democratic Forces’ (SDF). De SDF worden door de Verenigde Staten gesteund en zijn voornamelijk Koerdisch. Het merendeel van de mensen in al-Hol zijn Syrische en Irakese vluchtelingen. Er bevindt zich daarnaast ook een enclave in het kamp van IS-vrouwen en kinderen.

Het is blijkbaar verre van de eerste keer dat de IS-vlag werd gehesen in het kamp. Zo werd deze vorige week gehesen bij een hek. Ook dook een video op waarin vrouwen in het kamp opnieuw hun trouw zwoeren aan IS-kalief Aboe Bakr al-Baghdadi. Enkele dagen geleden werd een kampbewaker van de SDF neergestoken door IS-aanhangers in al-Hol.

Gerepatrieerde IS-kinderen afkomstig uit kamp

Het kamp kreeg de laatste maanden grote media aandacht in het Westen. Zo trok VRT-journalist Rudi Vranckx in maart naar het kamp, waar hij IS-vrouwen interviewde die zeiden spijt te hebben.

Een groot aantal van de Belgische IS-vrouwen en kinderen die de Belgische regering wil terughalen bevindt zich in al-Hol. De regering haalde op 14 juni reeds zes kinderen terug uit het bewuste kamp. Vier van hen zijn ouder dan tien jaar. Één van hen – een achttienjarig meisje dat als tiener naar Syrië werd ontvoerd door haar vader – is zelfs meerderjarig.