Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) betreurt dat men “met getrokken messen” tegenover elkaar staat in haar partij. Partijvoorzitster Gwendolyn Rutten heeft sinds haar kiesnederlaag eind mei heel wat interne kritiek over zich gehad, en haar voorzitterschap wordt openlijk uitgedaagd. Francesco Vanderjeugd, Open Vld-burgemeester in Staden, liet al weten kandidaat-voorzitter te zijn, en zondag zei ook Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld) dat zijn partij “veel te veel naar links is opgeschoven” en een nieuwe voorzitter nodig heeft. Maar niet iedereen is tevreden over het open conflict in de partij, zo brengt BELGA. Van Volcem blijft zo achter Rutten staan.

“Politiek gaat over de toekomst van mensen. Laten we het daar over hebben. We moeten niet met onszelf bezig zijn”, dat zegt Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) via BELGA. De vraag is echter nog maar wie zal luisteren naar deze ietwat vage oproep van Van Volcem die de talrijke interne problemen miskent. Want, “de mirakelvoorzitter van 2014 is haar magie kwijt”, zo vertelt een anonieme bron binnen Open Vld.

De Open Vld en Gwendolyn Rutten zijn volledig de trappers kwijt. Onze partij sluiten ze uit, maar met (extreem)links bakken ze wel zoete broodjes. STOP toch de gijzeling van échte verandering!

Publiée par Vlaams Belang sur Vendredi 19 juillet 2019

Van Volcem (Open Vld) wil geen kibbelpartij, maar meer “schouderklopjes”

Afgelopen dagen botste ook de nationale leiding met Open Vld Brussel, die in een heel linkse coalitie stapte zonder de MR en lieten liberale kopstukken Vanderjeugd en Van Quickenborne weten dat Rutten best opstapt. Nieuwe voorzittersverkiezingen zijn echter pas in maart 2020 gepland bij de Open Vld.

Intussen kijkt Van Volcem de machtsstrijd aan met lede ogen. “De getrokken messen van Van Quickenborne vind ik een zeer slechte zaak”. Ze blijft dus vooral achter Rutten staan, want zij moet de komende regeringsonderhandelingen goed kunnen leiden en daarbij “maximaal liberale accenten” aanbrengen. “Ik pleit voor een positief verhaal in onze partij met meer menselijkheid en charme, waarbij er bloemen en schouderklopjes worden uitgedeeld in plaats van met getrokken messen tegenover elkaar te staan. Dat vraagt discipline en moed.”

Eerdere interne kritiek net na de verkiezingen draaide rond het onmiddellijke taboe dat Rutten uitte inzake besturen met verkiezingsoverwinnaar Vlaams Belang, ook al was de eigen kiesnederlaag nog niet koud geworden. Open Vld is sinds begin deze maand ook hevig een Facebookreclamecampagne aan het financieren onder de noemer ‘nooit met Vlaams Belang’.

Lees ook:

Rutten faalt: Brussels regeerakkoord zonder MR

Open Vld “zal nooit met Vlaams Belang regeren”

Gwendolyn “Nooit met Vlaams Belang” Rutten onder druk