Er is ophef ontstaan na een klein incident op het provinciaal domein in Kessel-Lo, Vlaams-Brabant. Een grootvader uit Rillaar mocht donderdag met zijn kleinkinderen het zwembad niet binnen omdat die een zwemshort droegen. Maar er met een boerkini (een islamitisch zwemgewaad dat bijna alles bedekt) zwemmen kon blijkbaar wel, zo was te zien. “Kleinkinderen geweigerd wegens zwemshort, maar vrouw in boerkini is blijkbaar geen probleem…”, zo kloeg opa Stinis aan via Facebook. Het bericht ging viraal en werd door onder meer Kamerlid Theo Francken (N-VA) en Het Laatste Nieuws opgepikt. In het provinciaal politiek bestuur is er nu onenigheid tussen Open Vld en N-VA over welke regel nu van toepassing is.

Afgelopen donderdag ging Dirk Stinis met zijn kleinkinderen naar het provinciaal zwembad in Kessel-Lo om er wat verfrissing te zoeken. Hij werd echter wandelen gestuurd, want de kinderen hadden een zwemshort aan. De volgende dag keerde hij en de kinderen terug, met aangepaste zwemkledij. Wat zag hij echter? Een vrouw in boerkini. Stinis kon zijn ongeloof moeilijk wegsteken en uitte zijn ontevredenheid op Facebook. Het bericht werd al snel opgepikt op Twitter. Onder meer parlementsleden Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Theo Francken (N-VA) hekelden de beslissing van het zwembad. Open Vld daarentegen verdedigt de beslissing.

Open Vld-bestuurder provincie: ‘boerkini mag wel’. N-VA-bestuurder provincie: ‘boerkini mag niet’

“We kijken naar de eendeligheid van het zwempak en bij deze vrouw leek daar niets aan de hand. Als het in badpakstof is uitgevoerd, is er voor ons geen vuiltje aan de lucht. Als we kunnen vaststellen dat de boerkini uit meerdere delen bestaat, is dat voor ons net zomin toegelaten als zwemshort en bermuda’s voor mannelijke bezoekers”, zo vertelt Oswald Debelder, beheerder van het provinciaal domein via Het Laatste Nieuws. “Afgelopen zaterdag hadden we 600 zwemmers en daarvan droegen een zestal vrouwen reglementair een boerkini. Daar heeft niemand moeilijk over gedaan.” 

De vraag is echter wat het CD&V-Open Vld-CD&V-provinciebestuur in Vlaams-Brabant voorschrijft. Gedeputeerde Ann Schevenels (Open Vld) vertelt in dezelfde krant dat “een boerkiniverbod in zwembaden juridisch moeilijk te rechtvaardigen valt. […] Elk jaar wordt het reglement na het einde van het seizoen geëvalueerd. Indien nodig kunnen er dan aanpassingen gebeuren.” Maar gedeputeerde Bart Nevens (N-VA) haalde aan dat een boerkini nu reeds duidelijk niet toegelaten is. “Deputatie sprak zich hier in mei duidelijk over uit. Reglement stelt wat toegelaten is, boerkini valt daar NIET onder”, zo tweette Nevens. “Ik vraag via bevoegd collega Ann Schevenels om strikt op te treden in de toepassing van het reglement.”

Stevens kreeg hierbij ruggensteun van ex-staatssecretaris voor Asiel en Migratie en huidig Kamerlid Theo Francken, die – eveneens op Twitter – de puntjes op de i zette. “Boerkini’s zijn NIET welkom in onze provinciale zwembaden. Het reglement moet gehandhaafd worden”, aldus Francken, die bepaling 9 omcirkelde van het reglement in kwestie: “Mannelijke gebruikers mogen het zwemgedeelte slechts betreden in zwembroek. Vrouwelijke bezoekers mogen het zwemgedeelte slechts betreden in een eendelig zwempak, bikini of tankini.”