Nu Geert Bourgeois is geïnstalleerd in het Europees Parlement, moest de N-VA op zoek naar een nieuwe minister-president. Dat werd Liesbeth Homans, voorheen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en meteen ook de eerste vrouwelijke minister-president van Vlaanderen. En de N-VA-toppolitica, nooit op de mond gevallen, liet enige (mini-)ophef amper op zich wachten. Tijdens de plechtige inhuldiging vroeg minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) om toch best tegenover de zon te staan voor de foto. “Ja, maar we willen die Belgische vod niet op de achtergrond”, zei kersvers minister-president Homans ongegeneerd als antwoord. De VRT was er bij de kippen bij om het spontaan moment uit te zenden.

Kersvers Vlaams minister-president noemt Belgische vlag "vod"

Het werd een opvallend momentje op het Martelarenplein in Brussel, tijdens de groepsfoto met de nieuwe Vlaamse regeringsploeg, en dat vlak na de eedaflegging van kersvers Vlaams minister-president Homans.Meer weten: https://nws.vrt.be/vodHomans

Publiée par VRT NWS sur Mardi 2 juillet 2019

Homans niet alleen: Wordt wel vaker gespot met ‘Belgische vod’ in Vlaamse Beweging

In een reactie laat Homans echter weten dat men de zinsnede niet ernstig moet nemen. “Dat was een grapje”, zo vertelt Homans via VRT NWS. “Dat mag toch wel? Dit is een feestelijk moment. De collega’s waren ook heel blij voor mij.”

Tijdens haar studententijd was Homans lid bij het KVHV, een conservatieve en Vlaams-nationalistische studentenvereniging, net als Bart De Wever. Bij het KVHV, en andere organisaties binnen de uitgesproken Vlaamse Beweging wordt wel meer spottend verwezen naar de Belgische tricolore als een ‘vod’. Frappant detail echter: In 2013 noemde oud-Kamervoorzitter Siegried Bracke (N-VA) de Vlaamse leeuw eens een vod. Dat zorgde voor enige commotie binnen de eigen rangen.

Lees ook: