De kans dat N-VA en de PS (ooit) samen gaan werken, of op zijn minst aan tafel gaan schuiven, groeit. Gisteren werd duidelijk dat de reeds slechte begrotingscijfers nog erger zijn geworden sinds de val van regering-Michel in december. Het gat is sindsdien met maar liefst 3,8 miljard euro ontspoord. Uittredend vicepremier Alexander De Croo (Open Vld) nam meteen van dat nieuws gebruik om druk uit te oefenen op de grootste partijen van het land, de PS en de N-VA, om samen te werken. “De speeltijd is voorbij”, klonk het in Terzake en Het Laatste Nieuws.

“We kunnen ons geen verder tijdverlies veroorloven”, zo liet Di Rupo optekenen op 21 juli, de Belgische feestdag. Een subtiele opening naar de N-VA toe, zo werd die uiting geïnterpreteerd. Het is echter allicht nog te vroeg voor de koning om PS-voorzitter Elio Di Rupo en N-VA-voorzitter Bart De Wever tot (in)formateurs te benoemen. Toch groeit de kans op een ‘verzoening’, zo blijkt, al kan men natuurlijk afvragen hoe gemeend de afgelopen animositeit jegens N-VA echt was. Sinds de afloop van de verkiezingen zijn al verschillende veto’s en beloftes gedraaid of verbroken. En de PS-belofte om niet met N-VA te praten blijkt dan ook spoedig te breken.

De Croo: Onze laatste regering sloeg alweer gaten in de begroting. Tijd voor een nieuwe regering

Maar dat is goed nieuws, vindt vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld). Die laatste voert de druk zelfs verder op. Daar is ook goeie reden voor, vindt hij. Maandag kwam het Monitoringcomité immers met een update van onze begrotingscijfers voor 2019 op de proppen, en hieruit bleek dat het structurele tekort al dubbel zo groot is als voorzien.

Daarom moet er zo snel mogelijk een regering komen om deze budgettaire ontsporing aan te pakken, vindt De Croo, ook al omdat vanaf 2020 de sociale uitgaven automatisch verhogen. “Ik roep N-VA en PS dan ook op om hun oppositiewerk tegen de restregering te staken en een nieuwe regering te vormen”, zo haalt ook Het Laatste Nieuws De Croo aan. “De speeltijd is voorbij.” Het is echter nog maar de vraag wat die regering dan zal oplossen. Ondanks dure beloftes bereikte de vorige regering ook nooit een budgettair evenwicht. En de kansen hiervoor lijken nog kleiner voor een regering met de linkse PS erbij.

In ieder geval zal de ‘speeltijd’ – als in de tijd zonder een volwaardige regering – nog wel even duren. De huidige federale informateurs Johan Vande Lanotte (sp.a) en Didier Reynders (MR) zullen volgende week maandag opnieuw verslag uitbrengen bij de koning. Als blijkt dat Open Vld, MR, PS, sp.a, Ecolo, Groen, CD&V en N-VA met elkaar willen praten op basis van de preformatienota, is er vooruitgang geboekt. Het enige obstakel hierin was in feite Di Rupo. N-VA daagde de PS al langer uit om een luisterend oor te bieden, en nu lijkt Di Rupo ook bereid om dit te doen.

(Lees verder onder de tweet.)

Hoe en wanneer gaan PS en N-VA dan met elkaar praten?

De vraag is nog maar hoe die gesprekken dan moeten georganiseerd worden. Als de koning komende maandag Di Rupo en De Wever ineens (in)formateur maakt, zullen ze wel heel snel en relatief bindend met elkaar moeten praten, maar die benoeming is niet waarschijnlijk. Maandag herbegint De Wever normaliter immers met de Vlaamse onderhandelingen (die moedwillig worden vertraagd om de federale kansen te vergroten) en ook Di Rupo is nog druk bezig met de Waalse regeringsvorming omdat MR er nu noodgedwongen bij wordt gehaald. Dit nadat de PVDA niet wilde meewerken aan een Waalse PS-Ecolo-PS-coalitie. Di Rupo, die allicht Waals minister-president wordt, heeft zichzelf tot 20 augustus gegeven om die regering te vormen.

Frappant: Als De Wever zijn belofte dan houdt om minister-president te worden, zouden De Wever en Di Rupo dan onderhandelen als regio-premiers. Opnieuw echter: Er zullen nog meer beloftes en veto’s sneuvelen voor het einde van dit verhaal. En dat einde is nog niet in zicht.