Gaat het Europees Parlement akkoord, dan volgt de Duitse minister van Defensie, Ursula Von der Leyen (CDU-EVP) huidig Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (EVP) op. De keuze van de Europese Raad voor Von der Leyen is in verschillende opzichten opmerkelijk. Zo was ze geen spitzenkandidate – sterker nog: de Duitse kwam niet op bij de Europese verkiezingen – en ligt ze in eigen land om verschillende redenen onder vuur.

De voorzitter van de Europese Commissie is politiek gezien de belangrijkste functie binnen de Europese Unie. Zo stelt de Commissievoorzitter eerst en vooral zijn ‘team’ van Eurocommissarissen samen, geeft hij iedere commissaris zijn bevoegdheid en vaardigt hij (politieke) richtlijnen uit. Ook heeft de Commissievoorzitter de bevoegdheid om een commissaris te ‘verzoeken’ om zijn functie neer te leggen.

Dat de Duitse christendemocrate Von der Leyen deze functie mag uitoefenen, stuit al meteen op kritiek bij de Europese socialisten en groenen. Zo zagen de twee progressieve fracties liever een zogenaamde ‘Spitzenkandidaat’ (een vooraf door de fracties aangeduide kandidaat-Commissievoorzitter) als opvolger van Juncker. Het probleem? Terwijl de Centraal-Europese landen niet wilden weten van de socialistische kandidaat Frans Timmermans zag Frans president Macron niets in CSU-kandidaat Manfred Weber. Omdat de christendemocraten verbeten waren om de Commissievoorzitter te leveren werd met Von der Leyen een compromis gevonden. Dat de Duitse minister van Defensie een vrouw is, verstevigde haar positie.

Systematische corruptie

Hoewel Von der Leyen als polyglot, arts van opleiding, moeder van zeven kinderen en Defensieminister op het eerste zicht mooie geloofsbrieven kan voorleggen, stelde socialistisch zwaargewicht Martin Schulz dat ze “onze zwakste minister is”. “Klaarblijkelijk is dat voldoende om Commissievoorzitter te worden”. Hoewel Schulz een politicus is uit de rivaliserende SPD, deelt men bij de christendemocraten volgens Politico zijn analyse. In plaats van persoonlijk naar Von der Leyen te wijzen, bekritiseren de Duitse christendemocraten daarentegen de “catastrofale” staat van het Duitse leger. Er is noch voldoende personeel, noch voldoende materiaal en vaak raakt men confronteert met tekort na tekort, klinkt het over de passage van de aspirant-Commissievoorzitter bij het Duitse leger.

Er is evenwel meer. Zo voert het Duitse parlement een onderzoek naar het ministerie van Von der Leyen naar aanleiding van eventuele omzeilingen van de reglementering omtrent openbare aanbestedingen. De hoorzittingen van de laatste dagen zouden, althans volgens Politico, wijzen in de richting van “systematische corruptie”.

Ter verdediging van Von der Leyen dient men evenwel aan te voeren dat haar voorgangers regelmatig moesten aftreden wegens fouten. Ook de kandidaat-Commissievoorzitter werd geconfronteerd met dergelijke vragen, maar kon deze hoofdzakelijk door de steun van bondskanselier Angela Merkel en haar koppige karakter weerstaan.

Een ander probleem van Von der Leyen – althans bekeken vanuit het standpunt van eurosceptische fracties – betreft haar federalistische visie op de Europese Unie. Zo drukte ze eerder al haar voorkeur uit voor een Verenigde Staten van Europa.