Italië is in de ban van NGO-schepen die vluchtelingen oppikken aan de Noord-Afrikaanse kust en vervolgens proberen aan te meren in Italië. De Italiaanse regering verbiedt dit nochtans. Italiaans minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) stelde zich telkens streng op tegenover de NGO’s en de kapiteins van de schepen. Hij heeft daardoor nu zelfs een lasterklacht aan zijn been van Carola Rackete, kapitein van het schip Sea-Watch 3 en zelf nog maar pas op vrije voeten na een arrestatie.

Italiaans binnenlandminister Matteo Salvini (Lega) heeft een klacht aan zijn been. Carola Rackete, de Duitse kapitein van het vluchtelingenschip Sea-Watch 3, klaagt hem aan voor laster. Volgens haar advocaat zaait de rechtse politicus haat en wil Rackete “een signaal geven” met de lasterklacht. Salvini noemde de NGO-kapitein een gangster en een rijke communist die de wet overtreedt en Italiaanse militaire schepen aanvalt.

Ook kapitein van het schip ‘ALEX’ wordt vervolgd

Rackete meerde het vluchtelingenschip aan op het eiland Lampedusa, ondanks het verbod van de Italiaanse regering. Ze werd gearresteerd en onder huisarrest geplaatst wegens het bevorderen van illegale migratie. Inmiddels is ze weer op vrije voeten, maar ze moet wel ter beschikking van het Italiaanse gerecht blijven voor verder onderzoek. Het schip blijft tijdens dat onderzoek in beslag genomen.

Ook het schip ‘ALEX’ van de NGO ‘Mediterranea Saving Humans‘ negeerde het verbod van de Italiaanse regering en meerde deze week aan op Lampedusa. Dit schip werd eveneens in beslag genomen. De 41 migranten aan boord mochten aan wal gaan en worden opgevangen. Volgens Italiaanse media zal de kapitein van dit schip vervolgd worden voor medeplichtigheid aan mensensmokkel.

De NGO Sea-Watch roept nu op om de havens open te zetten voor de vluchtelingenschepen. Ook de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) dringt daar bij Salvini op aan. Die laatste houdt echter voet bij stuk. “Geachte Duitse regering, ik open de havens niet opnieuw. Het enige wat we misschien zullen doen is de migranten in een auto zetten en ze naar de Duitse ambassade brengen”, was Salvini’s antwoord.