Jean-Claude Juncker (EVP), de voorzitter van de Europese Commissie, hekelt volgens REUTERS de wijze waarop zijn (beoogde) opvolger – de Duitse minister van Defensie, Ursula Von der Leyen (CDU-EVP) – door de Europese Raad werd voorgedragen. “Het proces was niet heel transparant”, klinkt het bij de Luxemburger die vijf jaar geleden wel volgens het Spitzen-systeem werd ‘verkozen’.

De voorzitter van de Europese Commissie is politiek gezien de belangrijkste functie binnen de Europese Unie. Zo stelt de Commissievoorzitter eerst en vooral zijn ‘team’ van Eurocommissarissen samen, geeft hij iedere commissaris zijn bevoegdheid en vaardigt hij (politieke) richtlijnen uit. Ook heeft de Commissievoorzitter de bevoegdheid om een commissaris te ‘verzoeken’ om zijn functie neer te leggen.

Vooraf was afgesproken dat enkel een zogenaamde ‘Spitz’ – een vooraf door de fracties aangeduide kandidaat-Commissievoorzitter – Juncker kon opvolgen. Het probleem? Terwijl de Centraal-Europese landen niet wilden weten van de socialistische kandidaat Frans Timmermans zag Frans president Macron niets in CSU-kandidaat Manfred Weber. Omdat de christendemocraten verbeten waren om de Commissievoorzitter te leveren werd met Von der Leyen een compromis gevonden.

Von der Leyen evenwel was geen Spitzenkandidaat en kwam zelfs niet op bij de Europese verkiezingen. “Het proces was niet zeer transparant”, klinkt het bij Juncker. “Maar het proces dat ertoe geleid heeft dat ik in 2014 genomineerd werd was dat wel, want er waren Spitzenkandidaten en men wist wat er zou gebeuren wanneer deze of gene partij de grootste werd in het parlement. Het is helaas geen traditie geworden”, stelt de Commissievoorzitter vast.

BBC-presentator: “Mislukte premier, mislukte Defensieminister”

In het BBC-programma ‘This Week’ was de conservatieve presentator Andrew Neil vrij tot zeer sceptisch over de Brusselse banencarrousel. Een mislukte Defensieminister (Von der Leyen, n.v.d.r.), een mislukte premier (Charles Michel, n.v.d.r.), een voormalige minister van Financiën (Christine Lagarde) die schuldig werd bevonden aan nalatigheid in een financieel schandaal en een Spaans politicus die de repressie in Catalonië steunde: waarom is Europa met zo’n mensen in goede handen?”, vroeg hij aan zijn gasten.

Lees meer:

Kandidaat-Commissievoorzitter is allerminst onbesproken