In de tweede helft van deze week verwacht Vlaams informateur Bart De Wever het Vlaams Belang opnieuw voor een gesprek. Het probleem voor de Vlaams-nationalisten? Ze hebben onvoldoende zetels voor een meerderheid in het Vlaams Parlement en noch CD&V, noch Open Vld staan open voor een samenwerking met het Vlaams Belang. “Ik wil niet geloven dat De Wever een toneeltje heeft opgevoerd de voorbije twee maanden voor zijn achterban om dan te zeggen, we gaan verder met de traditionele partijen, de verliezers van de verkiezingen”, stelde Vlaams Belang-onderhandelaar Chris Janssens in VRT-programma ‘Terzake’.  

Het betrekken van het Vlaams Belang bij de Vlaamse formatie is De Wever al op stevige kritiek komen te staan. “Ik vind eerlijk gezegd dat N-VA en met name De Wever in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”, stelde Karel De Gucht (Open Vld) zondag nog tegenover VTM Nieuws“Vlaams Belang heeft sinds de verkiezingen al vele bewijzen geleverd dat zij nog altijd de extreemrechtse, naar het fascisme neigende, partij is”, klonk het bij de liberaal. Ex-Kamerlid Hendrik Vuye was eerder dan weer van mening dat de N-VA het Vlaams Belang zou doodknuffelen met minder dan eerlijke intenties.

Ofschoon de intenties die men De Wever al dan niet toedicht: in de tweede helft van deze week verwacht de informateur het Vlaams Belang opnieuw. De N-VA-voorzitter zou naast de rechts-nationalisten ook opnieuw met sp.a, Open Vld en CD&V spreken.

Janssens: “Geen indicatie stopzetten gesprekken”

De inhoud van het nieuwe gesprek tussen de informateur en Vlaams Belang blijft vooralsnog een raadsel. Hoewel het ook mogelijk is dat De Wever een versnelling hoger schakelt en een einde maakt aan de gesprekken met het Vlaams Belang, heeft Janssens naar eigen zeggen “geen enkele indicatie […] dat de N-VA de gesprekken wil stopzetten”.

Mocht de N-VA toch een einde maken aan de gesprekken dan zou dat volgens de Vlaams Belang-onderhandelaar “een grote vergissing zijn”. “Ten eerste heeft de formateur altijd gezegd, we gaan de wil van de kiezer respecteren. Ik wil niet geloven dat De Wever een toneeltje heeft opgevoerd de voorbije twee maanden voor zijn achterban om dan te zeggen, we gaan verder met de traditionele partijen, de verliezers van de verkiezingen. Ga dat maar eens uitleggen bij uw achterban”, stelde hij in VRT-programma ‘Terzake’. Volgens hem kan er alleen maar verandering komen door een samenwerking tussen Vlaams Belang en N-VA.

Lees meer:

Chris Janssens (VB): “De Wever moet been stijf houden”