Het Italiaanse Parlement heeft een wetsontwerp goedgekeurd dat de boetes verhoogt – van 50.000 naar 1 miljoen euro – voor NGO-schepen die zonder toestemming de Italiaanse wateren binnenvaren. De wet moet nu nog goedgekeurd worden door Italiaanse Senaat.

Het decreet verhoogt de maximumboetes voor NGO-schepen die zonder toestemming de Italiaanse wateren binnenvaren naar 1 miljoen euro. Ook kunnen kapiteins die de verboden negeren gearresteerd worden. Hun schepen zouden daarnaast automatisch in beslag genomen kunnen worden. De nieuwe maatregelen zullen een noodwet die in juni door de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini (Lega) werd ingevoerd vervangen. Die wet vaardigde boetes tot 50.000 euro uit voor NGO-schepen.

Sea-Watch

Het decreet werd door het Italiaanse Parlement gejaagd met 325 stemmen voor en 248 tegen, ondanks recente strubbelingen tussen de Italiaanse coalitiepartners van de Lega en Vijfsterrenbeweging. De stemming is een belangrijke overwinning voor Salvini. Indien het decreet in het Parlement sneuvelde, zou ook de voorgaande noodwet naar de prullenmand worden doorverwezen. Het wetsvoorstel wordt nu naar de Italiaanse Senaat doorverwezen. Naar verwachting wordt de wet daar in midden augustus goedgekeurd.

Kort nadat de noodwet in werking was getreden werd de Duitse NGO-kapitein Carola Rackete opgepakt nadat ze illegaal een Italiaanse haven was binnengevaren. Daarbij ramde haar schip een boot van de Italiaanse kustwacht. Zij kreeg een boete van 16.666 euro opgelegd, maar al snel wist de NGO Sea-Watch meer dan een miljoen euro in te zamelen. De verstrenging van de wet is daar ten dele een reactie op.