De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz (Likoed) zegt dat Israël zich voorbereidt op mogelijke militaire betrokkenheid bij een eventueel conflict tussen Iran en de Verenigde Staten.

De spanning in het Midden-Oosten neemt toe nadat de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) uit het kernakkoord met Iran stapte en vernietigende sancties tegen het land invoerde. Zo werden er aanvallen gepleegd op olietankers en Saoedische infrastructuur die aan Iran worden toegedicht. Daarnaast werd een Amerikaanse drone door een Iraanse raket neergehaald. Intussen schakelt Iran een versnelling hoger in het verrijken van uranium.

Kernwapens en milities

Ondertussen juicht Israël de Amerikaanse druk op Teheran toe. Israël en de Verenigde Staten hopen dat de sancties Iran ertoe zullen dwingen om een nieuw akkoord te sluiten dat meer beperkingen zal opleggen aan Teheran. Tel Aviv vreest immers dat Iran aan een kernwapen werkt.

Daarnaast voelt Israël zich bedreigd door aan Iran gelieerde groepen in buurlanden, zoals de sjiitische Hezbollah in Libanon en Syrië. Israël heeft al vaker gedreigd met preventieve aanvallen om Iran de middelen te ontzeggen om aan een kernwapen te geraken. Iran ontkent van zijn kant ten stelligste dat het plannen heeft om een kernwapen te maken.

“Moeten voorbereid zijn op conflict”

“Er moet rekening mee worden gehouden dat verkeerde berekeningen van het [Iraanse] regime een verschuiving van de ‘grijze zone’ naar de ‘rode zone’ – dat wil zeggen, een militaire confrontatie – tot gevolg kunnen hebben”, zei de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Yisrael Katz (Likoed). “We moeten hierop voorbereid zijn en dus blijft de staat Israël zich inzetten om zijn militaire macht op te bouwen voor het geval dat het zal moeten reageren op escalatiescenario’s.”

Toch gelooft Katz dat het niet tot een oorlog zal komen. “Iran heeft geen kans in deze oorlog. Daarom is er een kans, door de zware economische druk en de uitgebreide sancties, om oorlog te voorkomen, om de doelstellingen zonder oorlog te bereiken”, zei de minister in een gesprek met een radiostation van het Israëlische leger.

“Israël in half uur vernietigen”

Indien het toch tot een militair conflict komt, lijkt Israël hoe dan ook betrokken te zullen geraken. Een Iraanse parlementariër waarschuwde op maandag nog dat Israël “in een half uur” vernietigd zou worden als de Verenigde Staten Iran aanvallen.