In Nederland is afgelopen week ophef ontstaan over enkele borden die te zien waren op het festival Zwarte Cross. De organisatie werd bedolven onder beschuldigingen van islamofobie, racisme en discriminatie nadat foto’s van de borden de ronde deden op sociale media. Enkele borden werden zelfs verwijderd en de organisatie excuseerde zich. Nochtans betreuren verschillende politici en opiniemakers – van links tot rechts – dat het festival zwichtte voor de politiek correcte kritiek.

Vooral de teksten “Allah’s afbakbar” en “Leve de kleurling” (naast een plaatje van een Oempa Loempa-dwerg uit de film ‘Sjakie en de Chocoladefabriek’) veroorzaakten commotie op sociale media. Aanvankelijk sloeg de organisatie de kritiek in de wind, maar door de aanhoudende hetze en beschuldigingen in de zin van “zwart randje aan Zwarte Cross”, werden beide borden verwijderd. Later verscheen zelfs een persbericht met excuses.

Satire en zelfspot

“De Zwarte Cross is een festival waar pertinent geen plek is voor racisme, discriminatie en respectloos gedrag”, schrijft de organisatie. “Het is wel een plek voor satire en op het festival namen wij allerlei zaken (inclusief onszelf!) op de hak.” Op het festival waren namelijk ook andere spottende borden te zien. Zo probeerden enkele twitteraars de beschuldigingen van islamofobie en racisme nog te weerleggen door een foto van een bord met het opschrift “Zwarte Cross, slechtste event sinds de kruisiging van Jezus Christus” te delen. Verder werd er ook gespot met Amsterdammers en de Russische president Vladimir Poetin. Zo verdedigde onder meer GroenLinks-partijlid Huub Bellemakers het festival.

De Vlaamse filosoof Maarten Boudry kroop na het incident in zijn pen en schreef een satirische column voor de krant NRC. Hij neemt het onder meer op voor de vrije meningsuiting. “Natuurlijk mag je met het christendom spotten, want dat is een witte godsdienst. Moslims daarentegen zijn gekleurde mensen, die in Nederland elke dag onder het juk van institutioneel racisme en wit suprematiedenken moeten leven”, schreef Boudry onder meer. Ook hij werd echter al snel bedolven onder kritiek, veelal van mensen die niet begrepen dat de column bol stond van satire.

(Lees verder onder de tweet.)

De satirische toer ging ook de Nederlandse cabaretier Hans Teeuwen op. “Het hoort niet om te spotten met een andere cultuur, van bruin of licht getinte mensen met hun rug tegen de muur”, klinkt het bij hem.