De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft een “buitenlandse” olietanker in beslag genomen. Dat meldt het Iraanse staatsmedium Press TV. Mogelijk gaat het om een tanker die brandstof uit de Verenigde Arabische Emiraten vervoerde. Mogelijk is de actie een vergelding voor de Britse inbeslagname van een Iraanse mammoettanker in de buurt van Gibraltar.

De Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) heeft een “buitenlandse” olietanker in beslag genomen. Volgens de IRGC “smokkelde” de olietanker een miljoen vaten brandstof. Het schip wordt vastgehouden op het eiland Lark in de Perzische golf.

Vermiste tanker

Mogelijk gaat het om de MT Riah, een schip dat vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) onder Panamese vlag opereert. Het schip verdween deze week plots in de Straat van Hormuz, sindsdien ontbrak elk spoor. Volgens Iran werd het schip ‘gered’ nadat het schip een noodoproep zou hebben uitgezonden.

Mogelijk is de inbeslagname een vergelding voor de Britse inbeslagname van een Iraanse mammoettanker in de buurt van Gibraltar. Die tanker zou Iraanse ruwe olie naar Syrië vervoeren, in strijd met EU-sancties. Feitelijk kaderde de inbeslagname in de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten – en bondgenoten in het Midden-Oosten – en Iran.