De Gibraltarese autoriteiten hebben met hulp van de Britse Koninklijke Mariniers een Iraanse mammoettanker in beslag genomen. Er wordt aangenomen dat de tanker op weg was naar Syrië, wat een schending zou zijn van EU-sancties tegen het land.

De mammoettanker Grace 1 zou Iraanse ruwe olie naar de raffinaderij van Baniyas in Syrië vervoeren. De raffinaderij is onderhevig aan sancties van de Europese Unie tegen Syrië. Op donderdagochtend namen de Gibraltarese autoriteiten de tanker in beslag. Daarbij werd de hulp ingeschakeld van een 30-tal mariniers die van het Verenigd Koninkrijk naar Gibraltar vlogen op verzoek van de Gibraltarese regering.

Verenigde Staten juichen actie toe

“Wees er zeker van dat Gibraltar veilig, zeker en toegewijd blijft aan de internationale op regels gebaseerde rechtsorde”, zei de Gibraltarese regeringsleider Fabian Picardo. Picardo zei dat hij de voorzitters van de Europese Commissie en de Europese Raad een brief had geschreven met details over de sancties die van toepassing zouden zijn op het schip.

De Spaanse regering is alvast niet opgezet met de actie aangezien het de wateren rond Gibraltar niet als Brits erkent. Volgens de Spaanse autoriteiten gebeurde de actie bovendien op aansturen van de Verenigde Staten. De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton juichte de actie alvast toe. “Uitstekend nieuws: Het VK heeft de mammoettanker Grace 1 die beladen met Iraanse olie op weg was naar Syrië en daarbij EU-sancties zou schenden in beslag genomen”, schreef Bolton op Twitter.

In Iran wordt er vanzelfsprekend minder enthousiast gereageerd op de ontwikkelingen. Robert Macaire, de Britse ambassadeur in Teheran, werd op het matje geroepen. Abbas Mousavi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, had het over een “illegale inbeslagname” van de Iraanse tanker.