Drie tot vijf Iraanse bootjes hebben woensdag geprobeerd om de doorvaart van een Britse olietanker in de Straat van Hormuz “te belemmeren”. Dat zeggen de Britse regering en bronnen binnen de Amerikaanse regering. De bootjes zouden zich hebben teruggetrokken na waarschuwingen door het Britse oorlogsschip HMS Montrose. De Iraanse Revolutionaire Garde ontkent van zijn kant elke betrokkenheid.

Volgens de Britse en Amerikaanse regeringen hebben drie Iraanse bootjes geprobeerd om de doorvaart van een Britse olietanker door de Straat van Hormuz te belemmeren. “In strijd met het internationale recht probeerden drie Iraanse schepen de doorvaart van een commercieel schip, British Heritage, door de Straat van Hormuz te belemmeren”, aldus een verklaring van de Britse regering.

Brits oorlogsschip dreigde Iraanse schepen af

Daarop werd het Britse oorlogsschip HMS Montrose “gedwongen zich tussen de Iraanse schepen en British Heritage te positioneren en de Iraanse schepen mondeling te waarschuwen, die zich vervolgens omkeerden”. “Wij zijn bezorgd over deze actie en blijven er bij de Iraanse autoriteiten op aandringen om de situatie in de regio te de-escaleren”, klinkt het verder.

Eerder maakten Amerikaanse bronnen gewag van vijf schepen – waarschijnlijk verbonden aan de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC) – die de Britse olietanker vroegen om halt te houden in de buurt van de Iraanse wateren. Volgens de Amerikanen had het Britse oorlogsschip ook zijn kanonnen op de bootjes gericht.

Iran ontkent betrokkenheid

Intussen ontkent de Marine van de IRGC dat het betrokken was bij het incident. “In de afgelopen 24 uur is er geen ontmoeting geweest met buitenlandse schepen, waaronder Engelse schepen”, klinkt het in een verklaring. Volgens de Amerikanen zou een verkenningsvliegtuig echter een video hebben opgenomen van het incident.

Woensdag waarschuwde de Iraanse president Hassan Rouhani dat het Verenigd Koninkrijk gevolgen zou ondervinden, nadat de Britten een Iraanse mammoettanker in beslag hadden genomen in Gibraltar. Het schip vervoerde olie naar Syrië.